Mezinárodní antidopingová agentura zmírní tresty za meldonium

Tresty pro sportovce za používání meldonia by mohly být menší. Mezinárodní antidopingová agentura WADA představila kritéria, podle kterých je možné mít pozitivní test na meldonium a přesto zůstat bez trestu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky obsahující meldonium

Léky obsahující meldonium | Zdroj: Reuters

Zatím není jasné, kolika ze 158 sportovců by se případná „amnestie“ mohla týkat. Zásadním kritériem je, aby byl pozitivní test uskutečněn před koncem února a v jednom mililitru vzorku musí být maximálně jeden mikrogram látky.

„Sportovec ještě musí doložit další polehčující okolnosti. Až potom je možné uvažovat o snížení sankce nebo o jejím odpuštění,“ vysvětluje předseda Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup agentury WADA vysvětlil šéf Českého antidopingového výboru Jan Chlumský

Český zápasník Petr Novák trestu neunikne. V jeho vzorku bylo nepovolené látky podle Chlumského mnohem víc.

WADA bere v potaz, že meldonium může v těle zůstat až dva měsíce a je tedy možné, že si ho sportovci vzali ještě v roce 2015, kdy nebyla látka na seznamu zakázaných.

Zmírnění kritérií přivítalo hlavně Rusko, kde bylo pozitivně testování 40 sportovců včetně tenistky Marie Šarapovové. Spekuluje se také o tom, že kvůli léku, který má podporovat srdeční činnost, muselo Rusko kompletně vyměnit tým hokejistů před mistrovstvím světa do 18 let.

Meldonium vyvinul lotyšský vědec Ivar Kalvinš pro lidi se srdečními problémy, ve sportu však může zlepšit výkonnost, protože napomáhá absorpci kyslíku v těle. Proto ji Světová antidopingová agentura WADA zařadila od letošního 1. ledna na černou listinu.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme