Svinovský vysílač přečkal okupaci, odolává i konkurenci modernějších technologií

14. duben 2016

Poblíž svinovského hřbitova dodnes najdete vysílač, který od roku 1929 posílá rozhlasový signál do domácností na Ostravsku. Komplex s vysokou anténou přečkal okupaci i nástup modernějších technologií. A i když stojí takřka na rovině, svůj úkol plní bez problémů.

„Z technických důvodů pro šíření střední vlny není potřeba, aby vysílač byl umístěn na nějakém vysokém kopci. Pro dosah zhruba 70 kilometrů se to šíří i z roviny,“ vysvětluje technik Českých radiokomunikací Jaroslav Šimčík, proč svinovský vysílač před lety nevyrostl v kopcích.

Od 1. července 1929, kdy začal šířit regionální vysílání na Ostravsku, ale jeho význam postupně klesá. I když přečkal německou okupaci, s nástupem modernějších technologií už střední vlny mají jen doplňkovou funkci.

„Veškeré vysílání FM ovládlo éter, který je dnes vlastně převážně pro vysílače FM typu. Český rozhlas dodává modulace a my tyto modulace přenášíme k nám přes naše linky a do vysílačů, ze kterých se pak vysílají,“ popisuje Jaroslav Šimčík.

Pokusně začal Svinov vysílat 25. května 1929, do programové sítě Československého rozhlasu se ale začal pravidelně zapojovat právě 1. července.
Zdroj: ČRo Ostrava | O nás

Namísto několika stožárů tak nad budovou ční jen jediný a slavné časy připomínají hlavně fotografie a pozapomenuté věci v sálech.

„Toto jsou ovládací pulty, které kdysi sloužily k ovládání vysílačů. Dnes už to ztratilo význam a veškerá technika, která je na sále, je ovládaná automaticky z dispečinku z Prahy,“ dodává technik.

V kontrastu se starými nefunkčními ovládacími pulty a zapomenutými náhradními díly jsou pak nové přístroje, které pomáhají posílat do domácností na Ostravsku signál Českého Rozhlasu Plus a Dvojky. Bez nich by si totiž jinak lidé v regionu na běžných přijímačích tyto stanice nenaladili.

Svinovským vysílačem nás provedl technik Českých radiokomunikací Jaroslav Šimčík

„Jsou to tranzistorové vysílače, které už jsou koncepčně jinde, než jsme kdysi používali, elektronkové vysílače, které zde byly umístěny. Díky tady těm skříním vlastně posluchači v blízkém okolí Ostravy mají možnost naslouchat příjmu Dvojky a ČRo Plus,“ připomíná.

Jaká budoucnost čeká svinovský vysílač, si netroufne odhadovat ani Jaroslav Šimčík, který pomáhal s modernizací budovy.

autor: Stanislav Janalík
Spustit audio

Související