V ulicích České Lípy budou možná uklízet odsouzení. Město podepsalo dohodu s věznicí

Česká Lípa uzavřela dohodu o spolupráci s věznicí ve Stráži pod Ralskem. Výhodná bude pro věznici stejně jako pro českolipskou městskou policii. Strážníci budou pomáhat vězeňské službě a na oplátku začnou využívat profesionální výcvikové prostory i zkušené instruktory. Vzájemná dohoda umožní i případné pracovní využití odsouzených ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úklid města, Jihlava

Úklid města, Jihlava | Foto: Olga Štrejbarová

„Bylo by dobré, kdybychom mohli spojit síly, protože městská policie potřebuje prostory, kde by mohla trénovat. Stejně tak věznice ve Stráži pod Ralskem uvítá asistenci v případech, kdy jede s vězni například do nemocnice," vysvětluje, proč vznikla dohoda mezi věznicí ve Stráži pod Ralskem a Českou Lípou, starostka města Romana Žatecká z ČSSD.

Podle velitele českolipské městské policie Vladimíra Jeníka budou strážníci dohlížet zejména na okolí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká Lípa uzavřela dohodu o spolupráci s věznicí ve Stráži pod Ralskem. Odsouzení by mohli uklízet ulice města. Více od Tomáše Mařase

„Městská policie bude pomáhat v některých případech vězeňské službě při eskortaci jejich vězňů do nemocnice. Nebude hlídat vězně, ale bude dohlížet zejména na okolí a na vnější podněty, které by mohly být plánované z kriminálního prostředí. Spíše budou v areálu nemocnice a budou chránit bezpečnost občanů a nemocničního personálu."

Vedle asistence při převozu odsouzených do nemocnice se strážníci účastní i střeleckého výcviku.

„Účastníme se výcviku použití donucovacích prostředků pod vedením instruktora vězeňské služby. Náš psovod bude cvičit společně s psovody vězeňské služby. Strážníci se účastní i střeleckého výcviku ve Stráži pod Ralskem,“ vyjmenovává Jeník.

Cílem je zaměstnat všechny práceschopné vězně, představil své plány Pelikán

Číst článek

Podle starostky Žatecké nemusí spolupráce nutně přinést vzájemné výhody jen samotné věznici a městské policii.

„Rýsuje se i možnost rozšířit naše stavy veřejně prospěšných pracovníků o odsouzené ze Stráže pod Ralskem, kteří by se mohli podílet na úklidu ve městě."

Podle mluvčí věznice Martiny Krutinové obavy z odsouzených v ulicích města nejsou na místě:

„Je to v rámci programu Zacházení. Ti odsouzení, kteří se dostanou ven a uklízí, musí projít přes odbornou komisi, která posoudí konkrétní odsouzené, jestli mohou jít ven. Vždy je u toho pracovník vězeňské služby, který odsouzené hlídá."

Dohoda o vzájemné spolupráci už platí, ale kdy konkrétně dojde na společné cvičení nebo asistenci při převozu odsouzeného do nemocnice, záleží na konkrétních požadavcích.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme