ČSSD Altnerovi zatím nezaplatí, nejprve prý uspokojí jeho věřitele

Sociální demokracie do dnešní půlnoci bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi nezaplatí 337 milionů korun, jak jí nařídil soud. Nejprve uspokojí jeho věřitele, kteří požadují kolem 20 milionů korun. Uvedl to Jiří Chvojka, zástupce advokátní kanceláře, která stranu ve věci zastupuje. Strana prý věří tomu, že postupuje v souladu se zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek

Rozsudek Městského soudu v Praze se stal pravomocným v pondělí, od té doby ČSSD běží třídenní lhůta na zaplacení, která skončí dnešní půlnocí.

ČSSD Altnerovi do té doby nezaplatí, přesto podle názoru právní kanceláře, která ji ve věci zastupuje, jedná v souladu s rozhodnutím soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSSD právníkovi Altnerovi zatím nezaplatí. Ve vysílání ČRo mluvil Jiří Chvojka z právní kanceláře zastupující ČSSD. Komentář přidal Petr Nováček

„Postupně uspokojujeme nároky pana doktora tím, že platíme jeho věřitelům. Ani soud pravděpodobně nepředpokládal, že přijde takové množství exekučních příkazů,“ uvedl v rozhovoru pro ČRo mluvčí právní kanceláře Jiří Chvojka.

Exekucí údajně do sídla ČSSD dorazilo okolo dvou desítek v hodnotě zhruba 20 milionů korun. Strana je připravená je postupně hradit, pak prý bude řešit všechno ostatní.

V případě neplacení Altnerovi ČSSD může teoreticky sama čelit exekuci. Právníci zastupující ČSSD to však staví tak, že strana nemá možnost jiného postupu, protože by jí mohla hrozit exekuce ze strany Altnerových věřitelů.

„Strana má povinnost nyní vyčkat na vyrozumění o nabytí právní moci exekučních příkazů a následně bude povinna tyto exekuční příkazy uhradit,“ uvedl Chvojka ve zprávě zveřejněné na webu ČSSD.

ČSSD by měla Zdeňku Altnerovi zaplatit 337 milionů. To je částka zahrnující odměnu za Altnerovy služby při zastupování ve sporu o Lidový dům, kde mají sociální demokraté sídlo, a také smluvní pokutu. Strana proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu, v němž rozporuje především oprávněnost smluvní pokuty 318 milionů korun, která tvoří většinu zmiňované částky. Dovolání však nemá odkladný účinek.

ČSSD však má ke zvolenému postupu zřejmě i jiné motivace, než je uspokojení Altnerových věřitelů podle práva. Podle Chvojky se strana obává, že pokud právníkovi zaplatí, peníze v případě úspěchu před Nejvyšším soudem už nikdy neuvidí.

„Nechceme, aby celá částka zmizela kdesi v Panamě nebo jiném daňovém ráji. ČSSD má díky úvěru zajištěny prostředky pro zaplacení celé soudem nařízené částky, ale chce mít jistotu, že v případě, že se svým dovoláním uspěje u Nejvyššího soudu, bude moci na tyto finanční prostředky dosáhnout. Požádali jsme proto Nejvyšší soud o odklad právní moci, eventuálně vykonatelnosti rozsudku odvolacího soudu a čekáme na jeho rozhodnutí,“ uvedl dále Chvojka na webu ČSSD.

Podle prezidentky Soudcovské unie Daniely Zemanové není krok ČSSD v rozporu s českými zákony.

„V civilním řízení, je-li vydán rozsudek, tak účastníci řízení s ním mohou naložit podle svého uvážení. To znamená, pokud to není trestní řízení, tak soud se již dále nestará o to, co s tím rozsudkem je. Až do chvíle, kdy by se ten věřitel obrátil znovu a řekl: Já chci, aby podle toho rozsudku bylo plněno, plněno nebylo, to znamená, soude, zařiď exekuci,“ podotkla Zemanová.

Chvojka v rozhovoru pro Český rozhlas zmínil i to, že zatím strana ani neví, kam má peníze pro Altnera případně poslat. Právní zástupce Václava Veselého řekl, že „platební místo“ označí do zítřka. Z jeho slov vyplývá, že úplně bezprostředně vyplacení peněz ze strany ČSSD neočekává.

„Musíme vzít v úvahu, že převod peněz trvá také nějakou dobu, řádově jeden, dva dny, takže nemůžeme spěchat, musíme tihle dobu protistraně poskytnout,“ poznamenal Veselý.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme