Roboti studentů dobývají hrad

14. duben 2016
Trendy

Za dva týdny vyvrcholí v St. Louis v americkém státě Missouri mezinárodní prestižní soutěž FIRST Robotics Competition. Ve velkém finále bude bojovat také robot Karel z dílny studentů gymnázia PORG.

Letošní 25. ročník soutěže dostal příznačné jméno Stronghold – tedy pevnost. „Cílem hry je dobýt soupeřův hrad. A abyste ho dobyli, musíte projít přes různé překážky, které hrad chrání, například přes padací mosty nebo brány, které musí robot otevřít. Poté roboti střílejí pěnové míče do košů umístěných ve věžích, za což také získávají body,“ popisuje soutěž předseda minnesotského kola Mark Lawrence.


Hosty ve vysílání Českého rozhlasu Plus jsou i dva členové týmu R.U.R. gymnázia PORG Dominika Hermanová a Pavel Havlín. Poslechněte si celý pořad i jejich rozhovor.

FIRST Robotics Competition ale není pouze o soutěžení a o snaze vyhrát. „Cílem nikdy nebylo, aby děti měli nějakou speciální schopnost postavit robota, který zvládne tohle či ono nebo který vyhraje celou soutěž. Cílem bylo, abychom u dětí na šest týdnů, nebo třeba i šest let probudili vášeň pro vědu a technologie,“ říká zakladatel soutěže Dean Kamen.

Není výjimkou, že středoškoláci, kteří se soutěže zúčastní, se pro vědu a technologie nadchnou natolik, že se jim poté věnují v dalších studiích i ve svých profesích. Studenti se také naučí, jak na ostatní týmy, publikum i porotce udělat dojem. „Musíte umět prodat své nápady, a je jedno jestli ve škole, v průmyslu nebo když hledáte například zaměstnance,“ říká jeden z mentorů Gene Jasper.

Tým R.U.R. gymnázia PORG

Pro český tým R.U.R. z gymnázia PORG byl letošní ročník premiérou. Zaujmout se jim rozhodně podařilo, i když na své prezentaci chtějí do velkého finále ještě zapracovat. Držme jim palce.

Dnešní díl pořadu Trendy si může poslechnout v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autor:
Spustit audio