Česko chce opustit dalších 16 uprchlíků z Iráku, už si vyzvedli pasy

Českou republiku se rozhodlo opustit dalších 16 křesťanských uprchlíků z Iráku. Od českých úřadů si už vyzvedli pasy. Na svém webu to oznámil Nadační fond Generace 21, který je do Česka přivezl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deportace prvních uprchlíků z řeckého ostrava Lesbos začala

Deportace prvních uprchlíků z řeckého ostrava Lesbos začala | Zdroj: Reuters

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant řekl Českému rozhlasu, že Iráčané si odjeli vyzvednout své cestovní doklady do Prahy.

„Jedna dobrovolnice je doprovodila k patřičnému úřadu do Prahy, aby tam trefili a neztratili se. Chceme se k nim chovat slušně,“ uvedl Talafant.

Skupina osobně požádala na ministerstvu vnitra o ukončení statusu azylanta a úřad jim vyhověl.

„Všem osobám byly vráceny cestovní doklady a vydán třídenní výjezdní příkaz. Iráčanům byla okamžitě nabídnuta pomoc ze strany Červeného kříže, kterou však odmítli. Všechny osoby byly řádně poučeny, že nesmějí ilegálně překročit hranice jiného členského státu Evropské unie. Výjezdní příkaz slouží k opuštění celé Evropské unie,“ doplnila mluvčí resortu Martina Němcová.

Fond se postará o zbývající uprchlíky

Pro odjezd se uprchlíci podle Talafanta rozhodli teprve včera. Další plány skupiny 16 křesťanských uprchlíků z Iráku prý nadační fond ani ministerstvo vnitra nezná.

„Nevíme, proč k tomuhle názoru dospěli. Někdy před týdnem nejevili sebemenší náznaky toho, že by něco takového chtěli udělat. Několik dní to zvažovali a přemítali, co udělají. Nevěděli jsme do posledního dne, jak se rozhodnou, a rozhodli se takhle. Mají na to právo, jsou to svobodní lidé. Mrzí nás to,“ dodal Talafant.

Podle neoficiálních informací deníku Právo se ale uprchlíci údajně chystají do Německa.

Nadační fond dnes také uvedl, že se chce dál starat o zbývajících 40 uprchlíků z Iráků, a to minimálně po celý jejich první rok v Česku. Pobývají v Praze a v Soběšovicích na Frýdecko-Místecku.

Odcházejí do Německa i zpět do vlasti

Nadační fond Generace 21 zorganizoval přijetí celkem 89 iráckých křesťanů v Česku. Postupně jich mělo dorazit celkem 153, z nichž 130 jsou vysídlenci z iráckého Kurdistánu a 23 iráčtí uprchlíci z Libanonu.

Českou republiku opustila jako první na začátku dubna skupina 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy. Odjela do Německa. Německé úřady ji chtějí vrátit zpět do Česka. Před týdnem odletěla zpět do vlasti osmičlenná rodina z Brna. Důvodem byl prý stesk po domově.

Vláda před týdnem rozhodla, že program přesidlování uprchlíků z Iráku do Česka skončí. Jeho zrušení navrhl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD proto, že někteří Iráčané odešli z Česka do Německa a další se chtějí vrátit do vlasti.

Chovanec už také dříve upozornil, že stát zajišťoval jen odborníky, kteří běžence pro přesídlení do Česka vybírali. Všechno ostatní včetně dopravy prý platila nadace.

ČTK, Veronika Malá, Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme