O Zlatou palmu se v Cannes utká 20 snímků. Pořadatelé slibují řadu hvězd

Pořadatelé prestižního mezinárodního filmového festivalu, který se uskuteční v polovině května v jihofrancouzském Cannes, dnes představili všech dvacet snímků soutěžících o Zlatou palmu. Mezi favority patří Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara nebo La fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierrea a Luca Dardennových.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Cannes slibují, že letos se mohou návštěvníci těšit na skutečně velký počet hvězd

Organizátoři mezinárodního filmového festivalu v Cannes slibují, že letos se mohou návštěvníci těšit na skutečně velký počet hvězd | Zdroj: Reuters

Předsedou letošního 69. ročníku mezinárodního filmového festivalu, trvajícího od 11. do 22. května, bude australský režisér George Miller, který loni představil v Cannes film Šílený Max: Zběsilá cesta.

Podle ředitele festivalu Thierryho Frémauxa bude letos klání mimořádně rozmanité z hlediska zeměpisného původu. Do užší nominace se v různých kategoriích dostalo celkem 49 snímků z 28 zemí. Celkem bylo do soutěže navrženo 1869 filmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na filmovém festivalu v Cannes bude letos soutěžit 20 filmů, mezi favority patří známá jména. Více informací má zpravodaj Jan Šmíd

V hlavní kategorii má domácí Francie čtyři želízka v ohni, Spojené státy tři a po dvou pak Británie a Rumunsko. Po jednom filmu pak nabízejí Německo, Španělsko, Belgie, Kanada, Brazílie, Filipíny, Jižní Korea, Nizozemsko a Dánsko.

Český film v hlavní soutěži zastoupení opět nemá. „Kritici a ti, kteří vybírají filmy do soutěže, českým filmům nejvíce vytýkají to, že nemají výrazný přesah, že často nabízejí pouze lokální témata,“ upozorňuje zpravodaj ČRo Jan Šmíd.

Mezi nominovanými je ale snímek francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, jak dnes informovalo České filmové centrum. Jde o duchařský příběh z podsvětí módního světa Paříže.

Česká stopa se objevuje i v sekci Un Certain Regard, do níž byl mimo jiné vybrán film The Dancer v režii Francouzky Stéphanie Di Giustoové. Také snímek o slavné pařížské tanečnici Loie Fullerové vznikl ve francouzsko-české koprodukci.

Záplava hvězd

Festival na francouzské riviéře zahájí projekce nejnovějšího snímku amerického režiséra Woodyho Allena Café Society. Představí se mimo soutěž stejně jako nejnovější film Stevena Spielberga Obr Dobr (The BFG) nebo snímek Money Monster herečky Jodie Fosterové.

Filmoví nadšenci se mohou těšit, že na červeném koberci na slavné nábřežní promenádě Croisette se během festivalu objeví například herečky Julia Robertsová, Charlize Theronová, Marion Cotillardová, Juliette Binocheová a Kristen Stewartová, z mužů pak Ryan Gosling, Russell Crowe, George Clooney nebo Javier Bardem.

Loni Zlatou palmu získalo drama o přistěhovalcích ze Srí Lanky Dheepan od francouzského režiséra Jacquese Audiarda. Druhé nejvýznamnější ocenění, Velkou cenu, obdrželo maďarské drama z vyhlazovacího tábora v Osvětimi Saulův syn režiséra László Nemese. Cenu poroty před rokem dostalo sci-fi Humr řeckého režiséra Jorgose Lanthimose.

Jan Šmíd, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme