Rodina bývalého šéfa Úřadu vlády chce zpět 3,5 milionu, které před třemi lety zabavila při razii policie

Téměř tři roky po policejní razii na Úřadu vlády vyšlo najevo, že tehdejší šéf úřadu Lubomír Poul měl ve vládním trezoru v hotovosti 3,5 milionu korun. Poul tvrdí, že to nebyly jeho peníze, ale šlo údajně o úspory jeho rodičů. Stát mu je odmítl vydat, jeho rodina se o ně proto chce soudit. Peníze detektivové zabavili při razii v roce 2013, když spolu s Poulem zadrželi i Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, a dalších šest lidí. Policie ale Poula nakonec z ničeho neobvinila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda ČR

Vláda ČR | Foto: Tomáš Adamec

„Chceme, aby nám vrátili ty peníze. Syn jak odešel, jak to bylo s panem Nečasem, tak oni to tam zablokovali,“ říká tmavovlasá osmdesátnice Marie Poulová, matka Lubomíra Poula.

Na předměstí ve Žďáru nad Sázavou vysvětluje, že miliony patří jí a manželovi. Synovi Lubomírovi prý dali svoje celoživotní úspory do úschovy kvůli tomu, že měl na Úřadu vlády trezor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul žádá o vrácení 3,5 milionu korun, které mu před třemi lety zabavila policie, zjistila reportérka Markéta Chaloupská

Reportérka: Proč jste to dávali k němu do trezoru?
Poulová: „No že nám to tam uschová.“
A to to nemohlo jít někam do banky?
„Zeptejte se toho advokáta, jo?“
Vybírali jste ty peníze z banky?
„Ne, měli jsme je doma. Někde tady pod polštářem schovaný? Takže takhle. Obraťte se na toho pana advokáta, on vám řekne víc.“

Peníze policie vrátila na Úřad vlády před rokem. Nepřišla na to, že by souvisely s nějakým zločinem. Úřad vlády ale následně rozhodl, že je Poulovým nedá. Manželé proto podali na začátku dubna žalobu. Konkrétně chtějí zpátky 3,5 milionu korun. Dalších zhruba 250 tisíc, část z toho v dolarech, chce pak přímo Lubomír Poul.

„4. dubna napadla žaloba o vydání částky 158 tisíc korun a 4355 amerických dolarů, podaná Ing. Lubomírem Poulem,“ potvrzuje místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná.

Porušeno soukromé vlastnictví, tvrdí advokát

Sám Poul odmítl vysvětlit, proč měl v trezoru takto vysokou sumu. Odporuje to navíc vnitřním pravidlům Úřadu vlády, protože zaměstnanec nesmí mít na úřadu vysokou finanční sumu déle než jeden den.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý šéf Úřadu vlády chce 3,5 milionu, které mu dříve zabavila policie. Odpovídal Vladimír Řičica, který zastupuje Poula a jeho rodiče

„Musíme rozlišovat dvě věci. Došlo k porušení interních pravidel, nebo k porušení soukromého vlastnictví? Můžeme hovořit o tom, že došlo k porušení interních pravidel. Myslím, že můj klient to dokonce přiznává. To ještě neřeší otázku vlastnictví těchto peněz,“ upozorňuje advokát Poulových Vladimír Řičica.

Zdůrazňuje také, že k trezoru měl přístup pouze Lubomír Poul. Podle Řičici dali rodiče peníze k synovi do trezoru proto, aby je měli uschovány na bezpečném místě.

„Jsou to jejich celoživotní úspory s tím, že tato částka byla určena pro bratra pana Poula, který v současné době žije ve Spojených státech amerických. Chtěli mít určitou jistotu, že peníze budou bezpečně uložené a tak ho požádali, aby tyto peníze byly uschovány a pro případ návratu bratra pana Poula by tyto peníze byly eventuálně použity na nákup nemovitosti, bytu a tak dále, pokud by se vrátil,“ vysvětluje advokát Řičica.

Absurdní situace, míní premiér

O této verzi ale dodnes pochybuje Úřad vlády. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD celou situaci považuje za absurdní.

„Myslím, že ve finále tu věc bude muset rozhodnout soud, jakým způsobem s těmi finančními prostředky bude naloženo. Nicméně to bohužel demonstruje poměry, které tady v minulosti panovaly a které vyústily i v takovouto absurdní situaci. Já myslím, že asi nikdo v minulosti na Úřadu vlády něco takového nezažil,“ říká Sobotka.

Současný šéf Úřadu vlády Pavel Dvořák říká, že Poulovi dostatečně neprokázali, že peníze jsou jejich. „My jsme odmítli finanční prostředky vydat zejména z toho důvodu, že to zdůvodnění bylo velmi málo důvěryhodné a velmi nedostatečně podložené.“

Soud začne případ rozplétat nejdříve za několik měsíců. Mimo jiné bude i řešit, jak si bývalá prodavačka Marie Poulová a její manžel, který pracoval na řadové funkci v místní továrně, vydělali 3,5 milionu. „Šetřili jsme,“ tvrdí Poulová.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme