Pelhřimov má svou první veřejnou lednici. Nevyužité potraviny může přinést kdokoli

V kavárně pelhřimovského kina Vesmír stojí nově veřejná lednice. Lidé sem mohou nosit potraviny, které nejsou prošlé a které zároveň nestihnou spotřebovat. Jídlo si z veřejné ledničky může vzít každý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejná lednice v Plzni

Veřejná lednice v Plzni | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Do veřejné lednice mohou obyvatelé Pelhřimova odložit potraviny, které nestihnou třeba před odjezdem na dovolenou sníst a museli by je vyhodit. Zároveň ale musí dodržovat určitá pravidla.

„Potraviny, které nemají prošlé datum spotřeby, jsou v originálních neporušených obalech a nesmí to být domácí výroba. Cokoli, čeho mají lidé nadbytek, a mají pocit, že by to mohl ještě někdo jiný využít,“ popisuje autor projektu a majitel kavárny Jiří Křenek, jaké jídlo sem patří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pelhřimov má svou první veřejnou lednici. Nevyužité potraviny může přinést kdokoli. Natáčela Olga Štrejbarová

Potraviny může přinést každý, kdo jimi nechce plýtvat. Odnést si je pak může kdokoli. Projekt by měl ale hlavně pomoci lidem, kteří mají málo peněz a některé potraviny si nemohou koupit.

„Ještě aby sem přišli a aby se našli i ti, kteří se nebudou stydět si sem dojít. Můžou to být důchodci, matky samoživitelky nebo studenti. Kdokoli potřebuje, neselektuji,“ dodává Křenek.

Šéfovi pelhřimovské kultury Martinu Eclerovi se nápad líbí: „Myšlenka je dobrá, protože jsou lidé, kteří nemají, a jsou lidé, kteří mají. Znám spoustu lidí, většinou ženy to mívají, že hodně nakupují, a pak najednou koukají, že jim to v ledničce zbývá. Je důležité, aby to bylo hlídané, a nebyl problém s tím, že se budou potraviny kazit.“

Na Vysočině je pelhřimovská veřejná lednice zatím jediná, další fungují v Plzni nebo Českých Budějovicích. Inspirace přišla ze zahraničí, například v Berlíně je podobných lednic zhruba 300 a v jejich útrobách nechají dárci ročně tři tisíce tun jídla.

Olga Štrejbarová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme