Americký památník na Ypsilonce u Chebu je poškozený. Radnice plánuje opravy

15. duben 2016

Památník osvobození americkou armádou nedaleko Chebu bude v následujících letech potřebovat opravu. Na jeho vrcholu je prasklina. Vedení Chebu před časem částečně nechalo upravit okolí památníku. Pozemek pod ním totiž patří městu Cheb.

Samotný obelisk ale město zatím opravit nemůže. Kdo je faktickým vlastníkem obelisku totiž lidé z radnice neví. Zástupci Chebu přitom opakovaně posílali oficiální dotaz americké ambasádě v Praze. Jejich dopis ale zůstal bez odpovědi.

„Jelikož na pomníku vznikla, pravděpodobně po zásahu blesku, taková menší trhlina, která do budoucna by mohla činit nějaké potíže, doptáváme se velvyslanectví, jestli jsou vlastníci. Pokud nezjistíme, kdo by mohl tento pomník vlastnit, tak se jako město k jeho vlastnictví přihlásíme. Tak, abychom se o něj mohli do budoucna starat. A také abychom se mohli věnovat té prasklince, která na něm je a zabezpečili pomník do dalších let,“ říká starosta Petr Navrátil.

Deset metrů vysoký šestiboký jehlan u takzvané křižovatky „Ypsilonka“ stojí nedaleko Chebu od roku 1947. Je poctou padlým příslušníkům první pěší divize americké armády. Zhotovený je z leštěné žuly, na které je vyvedený znak divize s více než šesti sty jmény padlých vojáků.

Památník osvobození americkou armádou u Chebu

Stavbu zaplatila americká strana. Slavnostního odhalení 27. dubna 1947 se údajně účastnili ministr zahraničí Jan Masaryk, generál Ludvík Svoboda a tehdejší velvyslanec USA Laurence Steinhardt.

Památník osvobození americkou armádou u Chebu přežil bez úhony události druhé poloviny 20. století. Podobný kamenný jehlan stojí nad pláží Omaha ve francouzské Normandii. Také tam upozorňuje na ztráty 1. pěší divize americké armády.


Zde se nachází památník osvobození americkou armádou
autor: zdt
Spustit audio