Policie podezírá řidiče Iráčanů, že migrantům pomáhali k nedovolenému překročení hranice

Řidiče, kteří vezli skupinu 16 Iráčanů k německé hranici, vyšetřuje policie. Podezírá je z organizování nedovoleného překročení hranice. Skupina, která odmítla český azyl, zamířila do Německa včera, ještě před hranicí ji však zastavila policie. Noc strávili Iráčané v hotelu v Ústí nad Labem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iráčané, kteří měli namířeno do Německa, přenocovali v Interhotelu Bohemia v Ústí nad Labem. Ráno pro ně přijeli policisté s dodávkami a převezli je na služebnu

Iráčané, kteří měli namířeno do Německa, přenocovali v Interhotelu Bohemia v Ústí nad Labem. Ráno pro ně přijeli policisté s dodávkami a převezli je na služebnu | Foto: Lucie Valášková

Iráčané po odmítnutí azylu dostali výjezdní příkaz, který jim určil, že musejí do tří dnů vycestovat. Aby to bylo legální, musejí zamířit zpátky do své vlasti nebo si vyřídit vízum do jiné země.

Šestnáctičlenná skupina však zvolila směr Německo, na cestu se vydala včera, k čemuž využila služby brněnského autodopravce.

„Celá skupina byla kontrolována příslušníky cizinecké policie na dálnici D8 na území Ústeckého kraje ve vzdálenosti cca 8 km před státní hranicí se SRN. Cizinci po prvotním vytěžení potvrdili svůj úmysl vycestovat do Německa,“ uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policisté zastavili skupinu Iráčanů na cestě do Německa. Podrobnosti přiblížila redaktorka ČRo Lucie Valášková

Iráčany policisté zadrželi a varovali je před další cestou. Podle dostupných informací strávili migranti noc v hotelu Bohemia v Ústí nad Labem. Ráno je pak policie i se zavazadly odvezla na policejní služebnu.

To bylo zhruba kolem osmé hodiny ranní. Reportérka Českého rozhlasu Lucie Valášková popsala, že ve skupině byli starší i mladší muži, ženy i zhruba sedmileté děti. „Oslovila jsem je, ale všichni tvrdili, že neumí anglicky, i když s policisty trochu komunikovali,“ popsala.

Zadržení byli i dva řidiči, kteří Iráčany vezli. „Jsou podezřelí z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice,“ doplnila policejní mluvčí s tím, že v dané věci bude dnes policie provádět další „procesní úkony“.

Iráčany z Brna zastavila policie v Ústeckém kraji. Varovala je před cestou do Německa

Číst článek

Iráčanům s cestou do Česka pomohl Nadační fond Generace 21. Ten přivezl celkem 89 křesťanských uprchlíků.

Z nich jako první odjelo 25 lidí z Okrouhlíku u Jihlavy do Německa, tuto skupinu však zřejmě německé úřady vrátí přes hranici zpátky. Před týdnem pak z Brna odcestovala další osmičlenná rodina, která zamířila zpět do Iráku.

Původně chtěl fond do ČR převést přes 150 lidí. Vláda však v reakci na odmítání azylu ze strany Iráčanů před týdnem program na přesídlení uprchlíků zrušila.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme