Velké obchody by měly mít zavřeno na Nový rok a o Vánocích, mírní PS návrh Senátu

Větší obchody asi budou muset zůstávat povinně uzavřeny jen o třech svátcích, nikoli o sedmi, jak navrhoval Senát. Sněmovna dnes po rozsáhlé debatě předlohu horní komory o omezení prodejní doby zmírnila. Provozovatelé budou muset podle sněmovního návrhu zavírat na Nový rok a na dva vánoční svátky 25. a 26. prosince. Na Štědrý den budou moci být otevřeny do 14 hodin. Předloha teď míří k posouzení senátorům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Každý Čech vyhodí v průměru jídlo za 20 tisíc korun ročně.

Každý Čech vyhodí v průměru jídlo za 20 tisíc korun ročně. | Foto: Fotobanka Pixabay

Omezení prodejní doby by se mělo týkat obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních.

Podle původního senátního návrhu měly mít obchody zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.

Poslanci však přistoupili na pozměňovací návrh Romana Kubíčka (ANO), který zákaz proti senátní podobě zmírnil na tři svátky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrzích na omezení prodejní doby u velkých obchodů mluvili senátor František Bublan (ČSSD) a poslankyně Markéta Adamová (TOP 09)

Senátor František Bublan, který návrh před poslanci obhajoval, s výsledkem spokojený není. Věří však, že se senátorům, k nimž nyní norma ze sněmovny míří, podaří počet dnů opět rozšířit.

„Ta shoda v Senátu na té původní verzi byla poměrně silná, tak předpokládám, pokud nedojde ještě k nějakému jinému nápadu, že to zůstane v této podobě a že se tato podoba zase vrátí zpátky do sněmovny,“ uvedl Bublan v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle Bublana je také návrh v zredukované podobě nevyvážený. Úmyslem Senátu podle něj bylo, aby se omezení kromě tradičních křesťanských svátků týkalo i těch, které zdůrazňují českou státnost.

Obchodníkům ani opozici se regulace nelíbí

Po regulaci otevírací doby volají dlouhodobě odbory, proti jsou zástupci obchodníků a také pravicová opozice.

Podle poslankyně za TOP 09 Markéty Adamové by práce o svátcích měla být na dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Adamová varuje, že by takto mohly přicházet další návrhy na omezení – v dalších dnech nebo třeba i v jiných oborech.

„Jsou to soukromé firmy, soukromé podnikání bychom v tomto případě měli podle mého názoru regulovat co nejméně,“ uvedla Adamová.

Vadí jí také „dvojí metr“, tedy že zaměstnanci v menších obchodech nárok slavit svátky mít nebudou. Podle Bublana to však vychází z praxe. Menší obchody prý nemívají tolik zaměstnanců a také mívají menší prodejní dobu.

Omezení otevírací doby bude možná řešit ÚS

Spor o omezení prodejní doby v obchodech by mohl skončit u Ústavního soudu. Poslancům, kteří jsou proti zavírání prodejen o některých svátcích, doporučí takový postup Hospodářská komora.

„Domníváme se, že zákon je zbytečnou, diskriminační regulací. Proto zahájíme konzultace s poslanci, kteří hlasovali proti, aby prověřili diskriminační prvky zákona, na které Hospodářská komora v průběhu celého legislativního procesu soustavně upozorňovala, a případně podali k Ústavnímu soudu podnět k jeho přezkoumání,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí komory Miroslav Diro.

Regulovaná prodejní doba o nedělích a svátcích v zemích EU | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme