Rusko chystá výměnu vězňů s Ukrajinou, ale bez Savčenkové

Rusko se chystá provést výměnu vězňů s Ukrajinou a předat do Kyjeva čtyři ukrajinské občany, včetně filmového režiséra Oleha Sencova.

Potvrdilo to ruské ministerstvo spravedlnosti s tím, že už nařídilo vězeňské službě, aby připravila potřebné dokumenty k předání vězňů. Všem čtyřem bylo sděleno, že se vracejí domů. O výměně referuje ruský deník Moscow Times.

Kromě Sencova jsou to Oleksandr Kolčenko, Hennadij Afanasjev a Jurij Sološenko. Sencov, Kolčenko a Afanasjev byli obviněni z osnování teroristických útoků na Krymu po ruské anexi v roce 2014. Sencov byl odsouzen k dvaceti letům vězení a Kolčenko k deseti.

Autor článku v Moscow Times připomíná, že tento případ je všeobecně považován za politicky motivovaný a odsoudila jej jak Ukrajina, tak Západ. Sološenko byl odsouzen za údajnou špionáž k šesti letům nepodmíněně.

Čtěte také

Než ale k výměně vězňů dojde, musí o ní ještě rozhodnout soud. Ruský senátor Igor Morozov, který je členem zahraničního výboru Státní dumy, uvedl, že Moskva zřejmě za čtyři Ukrajince získá dva Rusy, kteří stojí v Kyjevě před soudem, Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva. Oba byli loni zadrženi na východní Ukrajině a obviněni z bojů po boku proruských separatistů. Rusko popřelo, že jsou to vojáci v aktivní službě, shrnuje Moscow Times.

Výměna vězňů však nemá zahrnovat ukrajinskou pilotku Naďu Savčenkovou, dodává server ukrajinské televizní stanice Ukraine Today. Řekl to obhájce Savčenkové Ilja Novikov, který nicméně očekává „pozitivní zvrat v jejím případu“.

Logo

Savčenková byla zajata na východní Ukrajině, unesena do Ruska a obviněna ze spoluúčasti na smrti dvou ruských novinářů. Byla odsouzena k 22 letům vězení. Novikov televizi řekl, že má informace, které nemůže sdělit, ale že „během několika dní mohou přijít dobré zprávy“.

Obhájce Novikov pouze potvrdil, že mezi Moskvou a Kyjevem probíhá vyjednávání, které se „vyvíjí správným směrem, i když pomaleji, než bychom si přáli“.

Savčenková drží na protest proti svému zadržování od minulé středy opět hladovku, při které nepije ani vodu. Podle Novikova se její zdravotní stav už po třech dnech zhoršil. Savčenková má extrémně suchou pokožku a zbělaly jí sliznice, dásně a jazyk. Proti jejímu pokračujícímu věznění dál protestuje ukrajinské ministerstvo zahraničí a Západ vyzývá Rusko k jejímu propuštění.

Čtěte také

Ukrajinské ministerstvo ale na rozdíl od Novikova zdůraznilo, že „všechny zprávy o případné výměně Savčenkové jsou nepodložené a že jediný člověk v Rusku, který může rozhodnout o jejím osudu, je prezident Putin. Ten ale mlčí,“ uzavírá server televize Ukraine Today.

Podle agentury AFP lékařské testy ukázaly, že Savčenkové se zhušťuje krev. To znamená, že stoupá riziko vzniku krevní sraženiny, která by ji mohla zabít, upozornili její obhájci. Představitelé věznice jí pohrozili nucenou umělou výživou a nabídli jí převoz do nemocnice, ale Savčenková odmítla.

V pondělí ale souhlasila, že přijme intravenózně glukózu a chlorid sodný. Hned nato ruská vězeňská správa pustila do světa zprávu, že Savčenková „souhlasila s podpůrnou léčbou“ a že její zdravotní stav je stabilní.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.