Altner poslal ČSSD číslo účtu ve Švýcarsku, kam mu má strana poslat stamiliony

ČSSD už dostala platební údaje od právníka Zdeňka Altnera. Tomu musí podle rozsudku uhradit přes 300 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. Strana chce ale nejdříve uspokojit Altnerovy věřitele. Verdikt soudu je pravomocný od pondělka, včera vypršela třídenní lhůta pro zaplacení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„ČSSD obdržela včera číslo účtu, tedy platební místo, kam má uhradit peníze na základě pravomocného rozsudku městského soudu. Toto číslo účtu je ve švýcarské bance,“ uvedl syn bývalého advokáta Patrik Altner.

Informaci o převzetí čísla účtu potvrdil i Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje.

ČSSD má podle Altnerova advokáta Václava Veselého stále čas zaplatit. Uvedl, že jeho klient chce počkat nejméně do pondělí, potom plánuje využít všech zákonných prostředků, jak peníze dostat.

Třídenní lhůta k vyplacení částky vypršela ČSSD ve čtvrtek o půlnoci. Sociální demokracie ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle. Podle Chvojky bude nejdříve uspokojovat nároky věřitelů Zdeňka Altnera, kteří se ČSSD přihlásili.

Strana podle něj váhá poslat peníze Altnerovi i kvůli obavám, že pokud uspěje u Nejvyššího soudu, kam podala dovolání, peníze už zpátky nedostane.

„Nechceme, aby celá částka zmizela kdesi v Panamě nebo jiném daňovém ráji. ČSSD má díky úvěru zajištěny prostředky pro zaplacení celé soudem nařízené částky, ale chce mít jistotu, že v případě, že se svým dovoláním uspěje u Nejvyššího soudu, bude moci na tyto finanční prostředky dosáhnout. Požádali jsme proto Nejvyšší soud o odklad právní moci, eventuálně vykonatelnosti rozsudku odvolacího soudu, a čekáme na jeho rozhodnutí,“ uvedl ve čtvrtek Chvojka.

ČSSD by měla Zdeňku Altnerovi zaplatit 337 milionů. To je částka zahrnující odměnu za Altnerovy služby při zastupování ve sporu o Lidový dům, kde mají sociální demokraté sídlo, a také smluvní pokutu. V dovolání k Nejvyššímu soudu strana rozporuje především oprávněnost smluvní pokuty ve výši 318 milionů korun, která tvoří většinu zmiňované částky a která je vyčíslena za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům - Zdeněk Altner, Václav Halbich aj. | Foto: Český rozhlas

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme