Michael Žantovský: Nárůst extremistických názorů je výrazem toho, že se politici nevyrovnali se situací

15. duben 2016

Hrozba terorismu v Evropě – to je hlavní téma bezpečnostního fóra Globsec, které začíná v Bratislavě.

Kromě debat a diskusí se na ní také rozdávají transatlantické ceny – dostanou je diplomat Michael Žantovský a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

„Samozřejmě je to pro mě pocta a dvojnásob mě těší, že tu cenu budu přijímat současně s Madeleine Albrightovou, která je naší dlouholetou souputnicí, příznivkyní této země a také mojí osobní přítelkyní,“ říká ke svému ocenění Michael Žantovský ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Bezpečnostní hrozby

Bezpečnostních hrozeb pro Evropu je podle Žantovského v současné době několik. „Samozřejmě hrozba terorismu je velmi vážná a bohužel ty incidenty se spíš množí, než aby řídly. Migrační vlna má také svoje některé bezpečnostní dopady, na které je třeba brát ohled, a možná v těch prvních fázích vývoje této situace Evropská unie dostatečně nevzala v úvahu ty bezpečnostní aspekty.“


Na fórum Globsec by mělo přijet přibližně tisíc hostů ze 70 zemí světa. Kromě hrozby terorismu bude mezi hlavní témata patřit migrace, situace na Blízkém východě nebo budoucí vztahy s Ruskem.

„A pochopitelně snažení některých zemí v našem sousedství, v první řadě Ruska, které se snaží akcentovat jiné zahraničněpolitické zájmy, a dokonce i jiné představy o uspořádání společnosti a mezinárodním uspořádání tohoto regionu pro nás představuje ne snad v tuto chvíli bezpečnostní hrozbu, ale rozhodně bezpečnostní riziko,“ podotýká Žantovský.

Hrozbou pro Evropu je podle něho i růst extremistických stran a hnutí. „Samozřejmě to, že se v poslední době daří extremistickým a populistickým názorům je také výrazem toho, že se hlavní politické proudy dostatečně nevyrovnaly s tou situací a nedokázaly vysvětlit voličům, že vlna uprchlíků sama o sobě nepředstavuje bezpečnostní hrozbu a že s těmi jejími aspekty, které by jí mohly představovat, jsme schopni se prostřednictvím normálních mechanismů vyrovnat,“ myslí si Žantovský.

Jakou pozici z hlediska bezpečnostních hrozeb má podle něho válka na východě Ukrajiny? A co by pro Evropu znamenal Brexit? Dozvíte se v rozhovoru s Michaelem Žantovským, který najdete v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: rkr , jpr
Spustit audio