Demonstranti v centru Káhiry odmítají předání egyptských ostrovů Saúdské Arábii

Desítky lidí zatkla egyptská policie při protivládních protestech v Káhiře. Demonstranty přivedlo do ulic předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii. Kritici tvrdí, že je vláda prodala za saúdskou finanční pomoc. Jedny z nejsilnějších protestů proti vládě prezidenta Sísího rozehnala policie slzným plynem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před budovou egyptského syndikátu novinářů se protestuje proti egyptské vládě

Před budovou egyptského syndikátu novinářů se protestuje proti egyptské vládě | Zdroj: Reuters

Několik tisíc lidí skandovalo v centru Káhiry proti vládě armády a žádalo odchod prezidenta Sísího.

„Odmítáme prodej svých dvou ostrovů Saúdské Arábii. To je jediný požadavek nás Egypťanů a Sísímu tady chceme říct, že tento národ nebude nikdy zbabělý,“ říká účastník protestu před syndikátem novinářů.

„Žádáme, aby Saúdská Arábie ostrovy vrátila, a chceme, aby Sísí skončil. Prodal kus naší země, je to zoufalec,“ odsoudila egyptského prezidenta mladá demonstrantka.

Většina protestujících nepatřila k islamistickému proudu.

„Nám všem je naše egyptská půda drahá. My jsme jim nic, co by nám a našemu lidu patřilo, nepřepustili. Egypt nikdy nepředal jediné své zrnko písku někomu jinému, a to ani Saúdské Arábii.“ bránil rozhodnutí vlády egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí.

Ostrovy Tírán a Sanáfír v Rusém moři jsou na dohled od letoviska Šarm aš-Šajch. Právě přes ně by mohl vést plánovaný most mezi Egyptem a Saúdskou Arábií.

Podle kritiků je egyptská vláda prodala za saúdskou finanční pomoc. Úřady ale trvají na tom, že Saúdská Arábie má na oba ostrovy historický nárok.

Kdo kontroluje oba ostrovy, kontroluje také vodní cestu z Rudého moře do Akkabského zálivu. Tím také kontroluje přístup Izraele do Rudého moře.

Demonstranti v centru Káhiry odmítají předání egyptských ostrovů Saúdské Arábii | Foto: Štěpán Macháček

Demonstranti v centru Káhiry odmítají předání egyptských ostrovů Saúdské Arábii | Foto: Štěpán Macháček

Demonstranti v centru Káhiry odmítají předání egyptských ostrovů Saúdské Arábii | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme