Gayové a lesby mohou v Česku uzavírat registrované partnerství už deset let

Deset let už mohou v Česku lidé stejného pohlaví uzavírat registrovaná partnerství. Gayové a lesby ale zatím stále nemohou například adoptovat děti nebo si osvojit potomka svého partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

homosexualita

homosexualita | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Registrované partnerství uzavřelo v Česku už přes 4300 lidí, častěji gayové než lesby.

„Určitě to souvisí i s tím, že pro lesby existují po registraci různá omezení, například co se týče využití klinik asistované reprodukce,“ vysvětluje Bohdana Rambousková z Prague Pride.

„Zákon o adopcích leží v Poslanecké sněmovně už dlouho a poslanci si ho vůbec nevšímají. Myslím si, že to je naprosto základní věc, ale trend v současné době v zahraničí spěje spíš rovnou k přijetí manželství. To znamená naprosto rovná práva pro všechny obyvatele a ne určování občanů první a druhé kategorie podle toho, kdo má právo na manželství a kdo na registraci,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Gayové a lesby mohou v Česku uzavírat registrované partnerství už deset let

Manželství gayů a leseb umožnují zákony například v řadě zemí Spojených států, v Evropě ho jako první povolilo Nizozemsko. V Česku se zatím jedná o novele zákona o registrovaném partnerství, která by umožnila osvojení dítěte druhým, nebiologickým rodičem.

„Byla poslána do meziresortního připomínkového řízení. To již skončilo, takže se k tomu vyjádřily ostatní resorty. V současné době s nimi probíhají jednání. Předpokládáme, že v řádu několika málo týdnů bude novela předložena vládě,“ přibližuje náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková.

Lidé žijící v registrovaném partnerství by si pak dítě partnera mohli osvojit stejně jako například noví partneři v klasickém manželství.

Zatímco velká část západní Evropy v uplynulých letech postoupila od registrovaného partnerství k uzákonění plnoprávných stejnopohlavních sňatků, ve východní Evropě a na Balkáně přibylo zemí, které je přímo zakazují. Zvláštním hybridem se stalo Chorvatsko, kde na jednu stranu zakázali manželství, ale uzákonili registrované partnerství s velmi širokými právy – např. včetně možnosti adopce.

Obrázek CC BY-SA Wikipeda

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme