Basketbalistky USK titul neobhájí, podlehly Jekatěrinburgu

Basketbalistky ZVVZ USK Praha neobhájí titul vítězek Evropské ligy. V dnešním semifinále v Istanbulu podlehly v repríze loňského finále Jekatěrinburgu 72:78. V neděli si tak od 13:00 zahrají o třetí místo s domácím Fenerbahce Istanbul, který v druhém semifinále překvapivě podlehl Orenburgu 68:74.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenérka basketbalistek USK Praha Natália Hejková doufá alespoň v zisk bronzu

Trenérka basketbalistek USK Praha Natália Hejková doufá alespoň v zisk bronzu | Zdroj: ČTK

„Nedostaly jsme se do finále, ale nechceme končit bez medaile. Budeme bojovat v neděli o bronz,“ řekla po utkání trenérka Natália Hejková, která tak přišla o šanci na to obhájit po Ružomberoku a Spartaku Moskva titul i s USK.

České šampionky od začátku potvrzovaly, že jejich největší zbraní je kvalitní defenziva. Soupeře nutily k těžkým střelám, ovšem hvězdy ruského celku si i s tím uměly poradit.

Naopak Pražanky se v útoku trápily, dělaly chyby a z těžkých pozic míjely. Navíc Jekatěrinburg bránil výrazně lépe než v předchozích vzájemných zápasech.

„Musely bránit slušně, ale šlo spíš o to, že nám chyběla odvaha v útoku, přecházely jsme dobré pozice do horších a měly jsme na naše poměry hrozně moc ztrát,“ hodnotila Hejková.

Na hřišti bylo vidět, že ruský tým se z loňských porážek poučil a na USK se lépe připravil. Povedlo se mu zastavit i jinak kvalitní protiútoky soupeře.

Nejvýrazněji to bylo vidět ve druhé čtvrtině, kdy se hráčkám USK vůbec nedařilo, daly jen devět bodů a nabraly dvoucifernou ztrátu, kterou už se jim nepovedlo smazat.

Postupně se sice rozehrály Sonja Petrovičová a Anete Šteinbergaová, jenže Jekatěrinburg měl vždy odpověď. Zejména v Dianě Taurasiové, která proměnila pět trojek.

Pražanky se snažily, minutu před koncem díky agresivní obraně po celém hřišti snížily ztrátu na osm bodů, ale favorit celé soutěže už nedovolil větší drama. Vybojoval tak čtvrtý postup do finále a může usilovat o třetí titul.

„Nebránily jsme špatně, ale haproval nám útok, až na poslední čtvrtinu. Když se k tomu přidalo, že Taurasiová dávala i přes ruce obránce, tak jsme ztratily šanci. Bojovaly jsme až do konce, povedlo se to alespoň snížit, ale Jekatěrinburg byl dnes prostě lepší,“ uznala Hejková.

„My nad nimi můžeme vyhrát jako v minulém roce, ale nemůžeme je porážet pravidelně, když jim zahrají hvězdy. Těšit nás ale může, že jsme nebyly úplný outsider. My jsme šťastné, že jsme vůbec tu, i když to může znít otřepaně,“ dodala zkušená trenérka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme