Zájem o dovolenou na Jadranu roste, Čechy láká Hvar, Brač i Korčula

Chorvatsko posiluje pozici nejoblíbenější letní dovolenkové destinace na českém trhu. Podle údajů Asociace cestovních kanceláří se zájem o letecké zájezdy zvýšil o pětinu. Prodej destinací s vlastní dopravou roste o 10 až 12 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korčulský přístav

Korčulský přístav | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Nejrozšířenější poptávka je po čtyřhvězdičkových hotelích. Nejpopulárnější destinace jsou aktuálně ostrovy Hvar, Brač a Korčula,“ říká tajemník Asociace cestovních kanceláří ČŘ Michal Veber.

Chorvatsko je podle něho alternativou za severoafrické destinace a Turecko, které letos Češi nepovažují za úplně bezpečné země. Podobně ale uvažují i další turisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chorvatsko patří tradičně mezi oblíbená dovolenková místa Čechů. Letos se chystá na zvýšený zájem turistů.

„Analýzy, které jsou za poslední měsíc dostupné z německého trhu, hovoří o nárůstu zájmu nebo prodeje zájezdů do Chorvatska o cirka 15 procent. Zatímco třeba Rakušané se rozhodují daleko rychleji a nárůst je tam až 17 procent,“ dodává Veber.

„Chorvatsko je bezpečná země. Musím zdůraznit, že byla a stále je pro uprchlíky pouze tranzitní zemí,“ podotýká ředitelka kanceláře Chorvatského turistického sdružení v Česku Jelena Bilićová.

Současně ujišťuje, že přísnější kontroly na hranici schengenského prostoru by turisty na přechodech neměly nijak zdržet:

„Chorvatsko je součástí Evropské unie, takže bude respektovat veškerá opatření a nařízení EU a chorvatské ministerstvo vnitra udělá vše proto, aby přechod přes hranice byl co nejplynulejší.“

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek

Chorvatsko bude letos dosažitelnější i díky novým leteckým linkám. „Novinkou od letního letového řádu je přímá linka do Záhřebu společnosti Air Croatia, kterou budou zároveň operovat i České aerolinie,“ říká Marika Janoušková z pražského letiště.

Za Němci, Rakušany a Slovinci jsou Češi na čtvrtém místě v počtu nocí strávených v Chorvatsku. Loni jich k Jadranu přijelo skoro 740 tisíc.

Letadla se značkou SmartWings budou v létě létat z Prahy i do Splitu a Dubrovníku. Kvůli zvýšenému zájmu turistů bude ale letos v Chorvatsku obtížnější najít ubytování.

„Už teď se ukazuje, že malé hotely a penziony začínají pracovat s tím, že zájem bude enormní a postupně zdražují. Je vidět nárůst i o 10 procent,“ upozorňuje Michal Veber s tím, že turisté by neměli počítat ani s nabídkou last minute zájezdů.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme