Na Kjúšú vybuchla sopka, ostrov zasáhlo další zemětřesení. Počet obětí stoupá

Na japonském ostrově Kjúšú vybuchla jedna z největších aktivních sopek na světě – vulkán Aso. Erupce byla slabá, dým přesto vystoupal až do výšky 100 metrů. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na japonskou veřejnoprávní televizi NHK. Oblast navíc zasáhlo podle agentury AP v sobotu ráno další zemětřesení, tentokrát o síle 5,4 stupně. Počet obětí dvou předchozích stoupl dohromady na 32.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozené domy zemětřesením v japonské prefektuře Kumamoto

Poškozené domy zemětřesením v japonské prefektuře Kumamoto | Zdroj: ČTK

Páteční zemětřesení si podle agentury AP vyžádalo už nejméně 23 obětí. Kolem 1500 lidí bylo zraněno, 80 z nich těžce.

Zemětřesení o síle 7,3 stupně následovalo den poté, co si čtvrteční otřesy v téže oblasti vyžádaly minimálně devět mrtvých a více než 1100 zraněných.

Na zasažených místech pokračují záchranářské práce. Předpokládá se, že pod sutinami je uvězněno či pohřbeno téměř 80 lidí. Meteorologové předpovídají déšť a silný vítr, který může uvolnit masy kamení a půdy a způsobit ničivé sesuvy.

Mnoho vyděšených lidí zabalených do dek posedává na troskách domů, jiní se rozhodli tábořit v otevřeném prostoru rýžových polí ze strachu před dalšími otřesy. Bez proudu je 170 000 lidí, bez vody 385 000.

Japonský premiér Šinzó Abe uvedl, že jeho kabinet dělá vše pro to, aby lidem v zasažené oblasti pomohl: „Právě se pokoušíme celou situaci co nejlépe zmapovat a zajistit pomoc těm, kteří ji potřebují. Nařídil jsem, aby úřady poskytovaly lidem co nejpřesnější informace.“

Zemětřesení v Japonsku | Foto: ČTK/AP

Podle guvernéra japonské centrální banky Haruhika Kurody je zatím příliš brzy na to, aby se mohly hodnotit ekonomické dopady.

Výrazné škody podle médií utrpěla dopravní infrastruktura. Zprávy hovoří o poškozeném dálničním mostu, zhrouceném tunelu či silnicích zablokovaných sesuvy půdy. Železniční doprava se zastavila, uzavřeno bylo rovněž letiště ve městě Kumamoto.

Největší obavy z vlny tsunami se naštěstí nepotvrdily. Ničivé zemětřesení a vlna tunami zasáhly Japonsko v roce 2011 a poškodily i jadernou elektrárnu Fukušima.

ČRo, Matěj Štýs, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme