Německá armáda chce přilákat rekruty, v Berlíně otevřela showroom

Německo vysílá své vojáky na stále víc zahraničních misí. Zatím ale nejvíc bojuje se zastaralou nebo ne zcela funkční technikou. Ovšem kromě toho řeší ministerstvo obrany ještě jeden problém. Profesionální armádě chybí zaměstnanci. Proto otevřela pro zájemce o vojenskou službu vlastní showroom.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jürgen Klau v showroomu německá armády

Jürgen Klau v showroomu německá armády | Foto: Pavel Polák

„Předváděcí místnost je úplně nová cesta, kterou jsme se rozhodli vyrazit, aby se na nás mohli lidé snáz obracet a abychom jim mohli poskytnout informace o armádě,“ říká kapitán-poručík Sascha Schwede.

Už několik let radí těm, kteří vidí svou budoucnost v armádě. „Nabízíme výuční místa, ale také vzdělání, jistá pracovní místa a dobré finanční zabezpečení,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jediný showroom německé armády v zemi navštívil zpravodaj Pavel Polák

Nejen vojáky do zbraně shání bundeswehr, spolková obrana, ale také odborníky, programátory, lékaře, techniky – těch je největší nedostatek.

„Zájemci si můžou vybrat mezi 60 povoláními, které vyučujeme. Bundeswehr má dvě univerzity, na kterých nabízíme studijní programy. Vojenské lékaře ale necháváme studovat na civilních univerzitách,“ uvádí kapitán Jürgen Klau, vedoucí armádního showroomu.

Moderně zařízená místnost designem připomíná pobočku telefonního operátora. „V místnosti stojí do uniforem oblečené figuríny, jsou tu modely válečných lodí a spousta, spousta letáků,“ popisuje zpravodaj ČRo v Berlíně Pavel Polák.

„Podle posledních průzkumů je armáda třetím nejatraktivnějším zaměstnavatelem pro mladé lidi mezi 17 a 35 lety. Předváděcí místnost funguje už rok a za tu dobu jsme měli 13 tisíc lidí, kteří se přišli zeptat a poradit,“ říká Klau.

Bundeswehr verbuje pouze německé státní příslušníky. Předváděcí místnost, kterou armáda otevřela v Berlíně, je jediná v celém Německu.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme