Boj kajakářů o Rio se dramatizuje. Prskavec i Hradilek v prvním závodě chybovali

Měl to být hlavně jejich souboj: úřadující mistr světa Jiří Prskavec versus světový šampion zpřed tří let a olympijský medailista Vavřinec Hradilek. Jenže první nominační závod vodních slalomářů o jediné kajakářské místo v Riu nevyhrál ani jeden z těchto favoritů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Prskavec

Jiří Prskavec | Foto: Jan Homolka

Na prvním místě v prvním nominačním závodě ve Veltrusech dojel Vít Přindiš, druhý byl Ondřej Tunka a na stupně vítězů se dostal i Luboš Hilgert. Dvě největší esa českého vodního slalomu posledních let na stupních vítězů chyběla.

Vavřinec Hradilek skončil pátý a Jiří Prskavec jen o místo lépe, i když sám si myslí, že na vyhlašování být měl, z druhé na čtvrtou příčku ho totiž srazil dotek branky, o kterém vůbec neví.

Přehrát

00:00 / 00:00

První nominační závod vodních slalomářů ve Veltrusech sledoval i reportér ČRo Jan Suchan

„Nejsem s tím ztotožněný. Brána byla hodně nízko a jsem si jistý, že rozhodčí vůbec nemohl vědět, jestli to šťouch byl, nebo ne. V tu chvíli má rozhodovat ve prospěch závodníka. Jsem si jistý, že to neudělal,“ postěžoval si Prskavec.

Ani kontrola videozáznamu mu nedala zapravdu, ale toho příliš nepřekvapilo. „Tohle mi nikdy v životě nevyšlo. Kdyby to vyšlo, byl by to zázrak, ale nevěřím tomu, že by to změnili,“ tušil hned po dojezdu aktuální mistr světa.

I Vavřince Hradilka připravil jeden šťouch o stupně vítězů, on si ho ale dobře uvědomoval.

„Kromě jedné chyby byly jízdy dobré. Měl jsem z nich dobrý pocit a bavilo mě to. Trať byla lehká, takže se chyba neodpustila. Ale nerozhodí mě to. Počítám s tím, že boj bude vyrovnaný. Šance na Rio žije, tohle je jen začátek a boj bude až do konce,“ zůstává optimistický medailista z Londýna.

Nejrychlejší vodní slalomář dne Vít Přindiš sice nemá tak slavné kajakářské jméno, ale senzační jeho vítězství není. Vždyť už má medaili z mistrovství Evropy a v zimě byl ve dvou skvěle obsazených přípravných závodech v Austrálii první a třetí.

Best kayakers in Veltrusy (Czech Olympic... - Canoe Slalom Prague | Facebook

„Pro mě je super, že jsem dokázal první závod vyhrát, ale můžu další tři pokazit a všechno bude jinak. Dal jsem si cíl, že se budou soustředit na své jízdy a nenechám se rozhodit tím, že začne foukat nebo uslyším super čas. Ale oboje se dnes stalo, usmívá se Vít Přindiš.

Před rokem a půl musel na operaci s ramenem a vloni se nedokázal dostat do nominace reprezentace. Letos to vypadá na comeback a operovaný kloub příliš neobtěžuje.

„Rameno drží, ale občas pozlobívá,“ dodává dnešní vítěz,“ který je díky vítězství na druhém místě průběžného pořadí nominace kajakářů pouhý bod za Jiřím Prskavcem, který za zlato na MS dostal pětibodovou bonifikaci.

Další tři nominační závody se jedou v neděli znovu ve Veltrusech a příští víkend v Troji. Do souboje o Rio se navíc bude počítat také mistrovství Evropy, kam za Česko pocestuje v půlce května v každé kategorii trojice lodí.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme