Kubánský prezident Castro varoval před Spojenými státy. Snaží se prý ukončit revoluci

Kubánský prezident Raúl Castro na úvod sjezdu Komunistické strany Kuby varoval před Spojenými státy. A to i přes zlepšení vztahů mezi zeměmi v posledních měsících. Castro tvrdí, že USA chtějí ukončit kubánskou socialistickou revoluci. Zdůraznil, že obranou proti snahám Washingtonu zasahovat do záležitostí Kuby je systém jedné, komunistické strany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obamův projev ke kubánské veřejnosti sledoval i vůdce země Raúl Castro

Obamův projev ke kubánské veřejnosti sledoval i vůdce země Raúl Castro | Zdroj: Reuters

„Přejeme si rozvíjet dialog a vytvořit nové vztahy se Spojenými státy, protože z nich může vzejít vzájemný prospěch,“ prohlásil Raúl Castro.

„Přesto je nutné zdůraznit, že Kuba by se neměla vzdávat principů revoluce a neměla by dělat ústupky své svrchovanosti a nezávislosti, vzdávat se svých ideálů nebo své zahraniční politiky,“ dodal.

Podle Castra Američané po nedávném oteplení vzájemných vztahů jen změnili své metody. I dál ale údajně usilují o svržení kubánského komunistického režimu.

Washington prý chce, aby se proti Havaně obrátila rostoucí vrstva podnikatelů. S řadou z nich Barack Obama při své návštěvě Kuby mluvil. Raúl Castro ale na adresu své vlády i zažertoval.

„Řada Američanů tvrdí, že už na Kubě nemáme žádnou stranu. Já jim říkám, že máme jednu, stejně jako oni. Odpovídají mi na to, jako bych to nevěděl, že mají dvě – republikány a demokraty. A já říkávám, že na Kubě máme taky dvě – jednu vede Fidel, druhou já.“

Vedení komunistické strany podle agentury Reuters čelilo před sjezdem kritice mladších členů kvůli pomalým ekonomickým reformám. Raúl Castro slíbil rychlejší postup.

Privatizaci ale ve svém víc než dvouhodinovém projevu odmítl. Modelem pro kubánské hospodářství bude Čína a Vietnam.

Ondřej Klapal, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme