V minulém roce v Česku uhynula téměř pětina včelstev. Úly napadal roztoč

Loňský rok byl pro včelaře kritický. Chovatelům uhynulo téměř 20 procent včelstev. O rok dříve to bylo přes šest procent. Proč včely v posledních letech hojně hynou, se snaží odhalit i mezinárodní studie. Čeští chovatelé poskytují informace vědcům z Univerzity Palackého.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely jsou jistými průvodci této naučné stezky

Včely jsou jistými průvodci této naučné stezky | Foto: Šárka Kuchtová

„Jeden z nejdůležitějších viníků byla nemoc označována jako varroáza, kterou způsobuje roztoč Varroa destructor,“ vysvětlil ztráty Jiří Danihlík z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

„Rozmnožuje se na včelím plodu a stávalo se, že efekt varroázy byl v některých oblastech vcelku velký. Včelstva pak kolabovala takovým domino efektem, takže v některých lokalitách byly opravdu rozsáhlé úhyny.“

Vědci z Přírodovědecké fakulty UP se i letos na chov ptají přímo chovatelů. Včelaři jen musí vyplnit do konce května na internetu krátký dotazník.

„V letošním roce má 29 otázek. Včelařů se ptáme jednak na to, jaký měli stav včelstev před zimou a po zimě. Z toho vyčíslíme ztráty,“ popsal Jiří Danihlík.

„Snažíme se i zjišťovat, jaké různé zootechnické zásahy provedli během předchozí sezóny, a na základě toho vyčíslit různé rizikové faktory, které mohou ovlivnit přezimování včelstev,“ dodal.

Letos by už měla být podle odborníků situace pro včelaře příznivější.

Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme