Obce chtějí větší ochranu před zápachem. Žádají změnu zákona o ochraně ovzduší

Desítky obcí žádají, aby se změnil zákon o ochraně ovzduší. Obyvatele obtěžuje nepříjemný zápach z velkovýroben a velkochovů. Podle starostů chybí limity pro koncentrace zápachu, který už je neúnosný. O změnu se pokusí skupina senátorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prase, vepř, čuník

prase, vepř, čuník | Foto: Fotobanka Freeimages

„My navrhujeme alespoň tu první laťku, to znamená, od jaké hodnoty pachových jednotek by měla státní správa řešit situaci a snažit se zajistit nápravu jako takovou,“ popsala senátorka za Stranu zelených Jitka Seitlová.

„V tuhle chvíli je spousta stížností a státní správa většinou pokrčí rameny a řekne: ‚Nemáme limity, nemáme se čeho se chytit',“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce chtějí účinnější zákon na ochranu před zápachem. Ten se zatím většinou nedá řešit. Problém shrnula Věra Masopustová

Podle ministerstva životního prostředí se ale emisní limity nedají určit plošně. Hodnoty míry zápachu se podle úřadu mohou nastavit jen jako doporučení.

„Není možné je stanovit ani pro jednotlivé technologie typicky tak, aby byly na nějaké rozumné hodnotě. V měřeních, která se v minulosti prováděla, byl obrovský rozptyl výsledků od jednotek až po desítky tisíc,“ upozornil ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP Kurt Dědič.

Zápach z kanalizace i kompostárny

Zákon by uvítali například obyvatelé pražského Zličína. V městské části zapáchají kanalizace, kompostárna a nedaleká firma vyrábějící krmivo pro zvířata. Místní už to trápí několik let.

„Smrdí to tady hodně a často. Většinou, když vylezeme ven před barák, tak se nám z toho až udělá špatně, jak je to intenzivní zápach,“ přiblížila Soňa Trokšiar, matka dvou malých dětí.

Podle starostky Marty Koropecké už radnice udělala všechno, co bylo možné. „Nepřetržitě se snažíme jednat se všemi zainteresovanými stranami a dovoláváme se, kde můžeme – všech státních orgánů, které by nám mohly pomoct. Zatím se tak nestalo,“ sdělila.

Jediné, co se radnici zatím povedlo, je dohoda s vlastníkem kanalizace. Ten slíbil, že situaci vyřeší. S kompostárnou stále městská část jedná. S firmou Vafa vyrábějící krmivo pro zvířata bude podle starostky zápach ještě řešit u soudu.

Stovky podpisů na petici

V okolí podniku klesají ceny nemovitostí a lidé se z nich stěhují, upozornila Koropecká. Firma ale znečištění ovzduší odmítá.

Odvolává se i na to, že koncentraci zápachu snížila za poslední tři roky o víc než 90 procent. Nepřekračuje prý navíc žádné předepsané limity, jak údajně dokazují i poslední kontroly České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Zápach, který lidé cítí, se změřit dá. V praxi to ale podle Stanislava Bosáka z ČIŽP teď k ničemu není. „Chybí podmínka, která by tento zápach omezovala. To může být buď precizní technická podmínka provozu, nebo nějaký limit,“ shrnul.

Požadavek limitů vychází z dotazníkového šetření mezi 700 obcí i z petice, kterou do konce letošního února podpořily stovky občanů. Debatu o změně zákona otevřela radnice v Mimoni.

Podle tamního místostarosty Stanislava Balouna ze Strany pro otevřenou společnost roky marně řeší pach z velkochovu prasat.

„Zatímco zvířata jsou chráněná veterinárním zákonem, tak lidi ničím. Proto podporuji, aby se doplnil zákon, aby tam byla nějaká hodnota, o které se s námi aspoň bude někdo bavit,“ řekl.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme