Sbírka na nové varhany svatovítské katedrály zatím vynesla 15 milionů

Veřejná sbírka na nové varhany do svatovítské katedrály dosud vynesla 15 milionů korun, přitom nástroj bude stát zhruba 70 milionů. Sbírku vloni zahájili klíčníci od korunovačních klenotů, mezi kterými je kupříkladu pražský arcibiskup nebo prezident republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světlo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Světlo v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Osazením varhan by se podle některých názorů symbolicky uzavřela výstavba katedrály, kterou zahájil král Karel IV.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vloni zahájená sbírka na varhany pro katedrálu sv. Víta doposud vynesla 15 milionů, natáčel Ľubomír Smatana

Varhany jsou důležité i z hudebního hlediska. „Nástroj musí plnohodnotně naplnit celou katedrálu. Když budou velké slávy, tak aby člověk opravdu pocítil zdrcující účinek hudby. Ale ten nejhezčí v tom slova smyslu, že to ve vás vyvolá pocit nejvyšší lásky,“ říká katedrální varhaník Josef Kšica.

Pražské arcibiskupství mezitím už oslovilo zahraniční výrobce varhan a do konce roku chce výběr ukončit. „Proces stavby varhan, sestavení nástroje přímo na místě a jeho ladění, je velmi složitý,“ potvrdil Českému rozhlasu mluvčí Aleš Pištora.

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha | Foto: Český rozhlas

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme