Japonsko zápolí s následky zemětřesení, záchranáři pátrají po nezvěstných

Japonští záchranáři od dnešního rána zintenzivnili pátrání po možných přeživších v rozvalinách domů, které se zhroutily při silných zemětřeseních ve čtvrtek a v pátek. Dosud uváděný celkový počet 41 obětí na životech se zatím nezvýšil, ale nejméně 11 lidí je nadále pohřešováno v nejvíce postižené oblasti Kumamoto. Pomoc japonským úřadům nabídla americká armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení v Japonsku

Zemětřesení v Japonsku | Zdroj: ČTK

První zemětřesení udeřilo ve čtvrtek večer místního času v provincii Kumamoto na ostrově Kjúšú a vyžádalo si nejméně devět mrtvých a přes 1100 zraněných. Podruhé stejný region zasáhly otřesy půdy o síle 7,3 stupně v sobotu ráno místního času a přinesly smrt minimálně 32 lidem.

Kvůli obavám z dalších možných otřesů úřady nařídily téměř čtvrtmilionu obyvatel, aby opustili své domovy. Mnoho domů se při silných záchvěvech zhroutilo, ale nebezpečí stále hrozí u řady budov, jejichž statika se mohla narušit.

Zemětřesení způsobila i další rozsáhlé materiální škody. Postihla různým způsobem nemálo firem a některé, jako automobilky, musely dočasně zastavit výrobu. Toyota Motor dnes například oznámila, že od pondělí postupně na několik dní přeruší výrobu ve svých továrnách v zemi. Její provozy sice nebyly vážněji postiženy, ale projevuje se nedostatek součástek vyráběných subdodavateli, které neštěstí poznamenalo.

Velitel amerických sil v Japonsku generálporučík John Dolan podle agentury AP sdělil, že armáda Spojených států chystá humanitární lety. „Úzce spolupracujeme s japonskou vládou na poskytnutí pomoci,“ uvedl bez bližších podrobností.

Celý rozsah tragických následků se stále ještě zjišťuje. Zemětřesení totiž přineslo zkázu i do horských míst, které odřízl od okolního světa. Někde jsou přístupové cesty poškozené, včetně mostů, nebo je zanesl sesuv půdy. Podle kumamotských úřadů je nadále pohřešováno 11 lidí. Média informují o osmi nezvěstných v horské vesnici Minamiaso ležící poblíž největší japonské sopky Aso.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme