ČSSD zatím Altnerovi stamilionový dluh nezaplatí, počká na výsledek dovolání u NS

ČSSD bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi zatím nezaplatí přes tři sta milionů korun. V televizi Prima to řekl premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s tím, že počkají na rozhodnutí Nejvyššího soudu o dovolání. Podle Sobotky by vyplacení částky stranu ekonomicky podlomilo. Sobotka zároveň připomněl, že spor se Zdeňkem Altnerem je velmi komplikovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„V uplynulých 16 letech, kdy soudní spor trval, tak sociální demokracie trpně nečekala. Opakovaně byly předkládány návrhy směrem k panu Altnerovi na dohodu. Ale všechny byly ze strany pana Altnera nakonec odmítnuty. Tady ani nebyla vůle z druhé strany se dohodnout. Sociální demokracie navrhovala ještě vyrovnání nad rámec těch 50 milionů korun, které jsme směrem k panu Altnerovi zaplatili v roce 2000," uvedl premiér Sobotka.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala uvedl, že rozumí snaze ČSSD bránit se. Podle něj to ale neznamená, že sociální demokracie může ignorovat pravomocné rozhodnutí soudu:

„Pan premiér sám řekl po vynesení rozsudku: ‚Budeme postupovat v souladu se zákony naší země a s respektem k rozhodnutí soudu.‘ Ale rozhodnutí soudu je zaplatit. Já začínám mít obavy, že v této zemi si najednou mohou lidé říct, že když mi nebude rozsudek vyhovovat, tak já se tím přeci nebudu řídit.“

ČSSD by měla Zdeňku Altnerovi zaplatit 337 milionů. To je částka zahrnující odměnu za Altnerovy služby při zastupování ve sporu o Lidový dům, kde mají sociální demokraté sídlo, a také smluvní pokutu.

V dovolání k Nejvyššímu soudu strana rozporuje především oprávněnost smluvní pokuty ve výši 318 milionů korun, která tvoří většinu zmiňované částky a která je vyčíslena za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme