V Jablonci nad Nisou jsou nové plochy pro legální graffiti

17. duben 2016

Pouliční umělci v Jablonci nad Nisou mohou využívat dvě nové legální plochy pro street art a graffiti. Celkem už je ve městě pět míst, kde se dá libovolně a hlavně bez porušování zákonů kreslit, malovat a sprejovat. Vytvoření těchto míst chtěli sami umělci, a radnice jim ráda vyšla vstříc - díky legálním plochám totiž výrazně ubylo sprejování na cizí majetek.

„Já si myslím, že ten legál to trošku degraduje tu kulturu, ale ve finále to nemůže vadit.“ Jablonecký sprejer Ondřej Beneš se věnuje graffiti už 15 let. Vytvoření legálních ploch inicioval na radnici on, a to přesto, že podstata pouličního umění je právě v ilegalitě a porušování zákonů. „Tím chci jakoby říct těm lidem, co tady zrovna bydlí, že graffiti není něco, za co by měl jít člověk sedět. Já to vnímám jako umění.“

V Jablonci nad Nisou jsou nové plochy pro legální graffiti

„Do teď jsme měli tři plochy, bylo to malinko na zkoušku. Osvědčilo se nám to, musím říci, že výrazně ubylo stížností na nelegální graffiti po městě. Ty plochy myslím si vypadají i velice pěkně. Je to zajímavé umění, takže jsme se rozhodli přistoupit ke schválení dalších dvou ploch, kde bez jakéhokoliv dalšího povolení se ti umělci mohou realizovat,“ řekl jablonecký radní pro kulturu Pavel Svoboda z ČSSD.

autor: sas
Spustit audio