Xabier Diaz e as Adufeiras de Salitre: The Tambourine Man

18. duben 2016

Zpěvák a multiinstrumentalista Xabier Díaz pochází Galicie, západního regionu Španělska, proslulého originálními hudebními styly i poutním městem Santiago de Compostela.

Španělsko patří ke kulturně nejpestřejším evropským zemím. Tak například - na západním pobřeží země leží Galicie, region s unikátní kulturou i vlastním jazykem. Na jihu hraničí Galicie s Portugalskem, a snad proto má galicijština mnohem blíž k portugalštině nežli ke španělštině. Díky poloze na atlantickém pobřeží a historickým námořním cestám najdeme ve zdejší lidové hudbě řadu společných rysů se styly z Britských ostrovů a zvláště s keltskou hudbou z Irska a Skotska. Na tyto spojitosti se zaměřila skupina Berrogüetto, s níž se během posledních dvaceti let proslavil zpěvák a multiinstrumentalista Xabier Díaz.

Jeho novým projektem je obrovitá sestava s akordeonem, houslemi a 11 zpěváky a zpěvačkami, z nichž většina hraje na tamburíny a další perkuse. Jelikož v Galicii patří tamburiny k nejrozšířenějším lidovým nástrojům, Diaz album pojmenoval The Tambourine Man.

Pobřeží Galicie je pověstné nebezpečnými útesy, rybářskými vesničkami i velkými přístavy. Zhruba 50 kilometrů od břehů Atlantiku leží město Santiago de Compostela, jehož katedrála je cílem křesťanských poutníků z celého světa. Před 30 lety bylo Santiago zapsáno na seznam památek UNESCO, ale zdejší hudbu objevuje svět se zpožděním.

03609791.jpeg

Tradiční hudba západošpanělského regionu Galicie v polovině 20. století přitáhla i světoznámého amerického folkloristu Alana Lomaxe, který zde pořídil množství unikátních nahrávek pro knihovnu Amerického kongresu. Typickou hudební formou Galicie je tanec muiñeira, což v doslovném překladu znamená jak mlýnský kámen, tak i mlynářovu ženu.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Xota de Lira, Agarrado de Cervera de Pisuerga, Muineira de Liminoa, Canto de Voda de Vilasumil.

Spustit audio