Největší protivládní protesty v Egyptě skončily zatýkáním aktivistů

Na 25 egyptských aktivistů skončilo za účast na protivládních protestech ve vazbě. V pátek demonstrovaly tisíce lidí v centru Káhiry proti předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii. Zaznívala ale i hesla proti vojenské vládě a prezidentovi Abdal-Fattáhovi Sísímu. Největších protestů za poslední měsíce se účastnili hlavně liberálové. Zatčeným hrozí několik let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranty přivedlo do ulic předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii.

Demonstranty přivedlo do ulic předání dvou egyptských ostrovů Saúdské Arábii. | Zdroj: Reuters

Sobotní propuštění aktivistů komentovala média jako výjimečně měkký postup egyptské policie. Později ale nařídila prokuratura jejich znovuzatčení.

„Vláda prodala ostrovy Tírán a Sanáfír za saúdskou finanční pomoc. Ta jde ale do kapsy Sísímu, normální Egypťané z ní nemají nic," stěžoval si na páteční demonstraci jeden ze starších účastníků. Aktivisté svolávají další protivládní protesty na příští týden.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme