Proti přednostnímu přidělování bytů lidem bez domova se v Brně staví některé městské části

Dobrovolníci v Brně dnes začínají sčítat, kolika lidem ve městě hrozí bezdomovectví a kolik jich už o dům přišlo. Odhadují jich na 500. Odstartují tím jeden z městských projektů takzvaného plánu sociálního začleňování. V jeho první fázi ubytují do městských bytů 50 rodin v bytové nouzi. K plánu se ale staví odmítavě někteří starostové městských částí. Nechtějí poskytnout byty, o které je magistrát požádal. Tvrdí, že tím diskriminují žadatele, kteří na bydlení čekají i deset let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Brna - detail označení budovy

Magistrát města Brna - detail označení budovy | Foto: Vladan Dokoupil

„Když to trošku zlehčím, tak Brno se stane 'zlatou lodí' pro veškeré asociály, bezdomovce a migranty, protože budou vědět, že právě v Brně dostanou byty zdarma. Sice zvýšíme počet obyvatel Brna, ale nevím, jestli je to ta správná cesta,“ kritizuje brněnský plán sociálního začleňování starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl z ČSSD.

Město jej, stejně jako další brněnské starosty, požádalo o vyčlenění několika sociálních bytů pro potřebné. Požadavek je podle něj diskriminační.

Přehrát

00:00 / 00:00

Některé brněnské městské části se postavily proti plánu přidělovat přednostně nájemní byty lidem bez domova. Více od redaktora Tomáše Kremra

„My sami máme určitý program sociálních bytů, kdy máme bodové systémy, kde zohledňujeme jak finanční příjmy, tak počet dětí, tak zaměstnanost. A máme v pořadníku lidi, kteří tam jsou pět, osm, deset let,“ říká Kratochvíl.

K plánu sociálního začleňování, který v březnu brněnští zastupitelé schválili, se staví odmítavě i další městské části. Žádost magistrátu o přidělení bytů odmítly minulý týden Řečkovice, výhrady mají také Žabovřesky nebo Černovice.

Většinu nákladů pokryjí evropské dotace

Spoluautor plánu sociálního začleňování Jan Milota z neziskové organizace IQ Roma Servis se domnívá, že byty i přesto nakonec seženou. „Brno-střed a Brno-sever už projednávají nějaké vyjednané přísliby. Nemůžeme dopředu říkat, jak se zastupitelstva nakonec rozhodnou, ale to partnerství je tam velice dobře předjednané.“

Spoluúčast předběžně přislíbila i Líšeň nebo Vinohrady. Podle Miloty je pro celý plán ideální, že budou lidé bydlet v různých městských částech roztroušení po Brně. Všech padesát rodin chtějí do vybraných bytů umístit ještě letos. „Očekáváme, že v úplně v ideálním případě bychom v červnu začali zabydlovat první rodiny,“ dodává Milota.

S nájemníky sociálních bytů budou dále iniciátoři projektu pracovat a zjišťovat, jaký vliv má jejich zabydlení například na návrat lidí do zaměstnání nebo na docházku jejich dětí do školy. Celý plán potrvá několik let a vyjde až na 800 milionů korun. Většinou má částka pocházet z evropských dotací.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme