Řecká policie začala s vyklízením tábora v přístavu Pireus, chce odvézt 500 uprchlíků

Řecká policie dnes začala s vyklízením provizorního uprchlického tábora v aténském přístavu Pireus, odkud chce do večera autobusy odvézt 500 z 3700 tamních migrantů. Informovala o tom televizní stanice Skai. Všichni běženci by měli podle řeckých úřadů přístav opustit do konce týdne, protože Pireus se začne připravovat na start turistické sezony, během níž bývá zcela vytížen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v řeckém přístavu Pireus nastupují do autobusů mířících k řecko-makedonské hranici

Uprchlíci v řeckém přístavu Pireus nastupují do autobusů mířících k řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

V přístavu dnes ráno došlo k dalším potyčkám mezi migranty, které zřejmě spustila hádka o mobilní telefon. Jeden muž byl se zraněním hlavy odvezen k ošetření do nemocnice.

Pireus je po Idomeni druhým největším improvizovaným táborem pro běžence, jichž v Řecku po březnovém uzavření hranic balkánských států uvízlo na 50 000.

Také v Idomeni u makedonských hranic se snaží policie přesvědčovat uprchlíky, aby se dobrovolně přestěhovali do jiných zařízení. Minulý týden se to podařilo u 500 z nich, v táboře ale stále zůstává kolem 10 000 lidí. Dnes policie začala vyklízet alespoň prostor u železniční trati spojující Řecko a Makedonii.

Na konci března EU uzavřela dohodu s Tureckem, na základě které Atény mohou migranty, kteří se na řecké území dostali po 20. březnu a nezískají v zemi azyl, vracet zpět Ankaře.

Za každého takto vráceného Syřana se EU zavázala přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl, stanoven je ale strop 72 000 běženců. V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků.

První migranty Řecko do Turecka vrátilo 4. dubna, dnes vypravilo dalších 45 Pákistánců. Celkem by během dneška mělo z Řecka odjet zpátky na turecké území 150 migrantů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme