Podle známek ze základní školy vybírat nejde, říká ke zkouškám ředitel Cermatu

18. duben 2016

Na víceletých gymnáziích se dnes pilotně testují jednotné přijímací zkoušky, které organizuje Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, zkráceně Cermat. Ve vysílání Plusu na toto téma Jiří Zíka, ředitel Cermatu.

Před pár dny se jednotné přijímací zkoušky testovaly na více než polovině škol s maturitními obory včetně čtyřletých gymnázií. Můžete shrnout, jak test dopadl?

„Důležité je, jak budou spokojení uchazeči a hlavně školy. Protože je to důležité pro ředitele, aby to bylo pro ně relevantní informací, podle které si mohou vybrat,“ říká Zíka.

Dle jeho názoru podle dosavadních výsledků analýz jsou výsledky velmi podobné jako v loňském roce a testy dobře rozlišují, zda je uchazeč vhodný pro studium.


Ukázalo se, že známky ze základních škol po analýze jsou naprosto nevypovídající. Každá škola známkuje jinak a vybírat si podle známek je zcela nevhodné. Jiří Zíka, ředitel Cermatu

První etapy pilotního testování se zapojilo téměř 650 gymnázií a středních škol, což je více než polovina škol s maturitními obory.

„V letošním roce se zvýšil zájem na osmiletých gymnáziích,“ hodnotí Zíka to, jak školy stojí o jednotné přijímací zkoušky. Jak posuzuje celkový přínos? „Máme informace od škol, které si vybíraly podle našich testů, že mají vybrané lepší uchazeče, než měli v letech předešlých.“

Novela školského zákona, kterou nedávno schválila Poslanecká sněmovna, počítá se zavedením povinných centrálně zadávaných přijímacích zkoušek na střední školy už od příštího roku. Situace se může změnit, když se tato předloha poslancům vrátí ze Senátu.

autoři: bum , bar
Spustit audio