Filtr pevných částic: pokud je vymontovaný, výfuk bude po pár kilometrech černý od sazí

15. duben 2016

Přemýšlíte o koupi ojetého naftového auta? Dejte si pozor, aby mělo filtr pevných částic. Ten zadržuje ve výfuku jedovaté látky a jiné nečistoty. Filtr se musí jednou za čas vyměnit. Jenže nový stojí několik desítek tisíc, proto si někteří řidiči nechávají filtr bez náhrady odstranit. Jak poznat, že vám někdo nabízí auto bez povinného filtru pevných částic?

Stačí se jenom sklonit a pouhým okem zjistíte, jestli má diesel zanesenou nebo čistou koncovku od výfuku. „Pakliže je filtr pevných částic nefunkční nebo dokonce odstraněný z vozu, tak vidíte na výfuku usazeniny, saze. Když filtr pevných částic dokonale funguje, je výfuk čistý,“ vysvětluje Pavel Foltýn z Auto Esa s tím, že vozidla bez těchto filtrů vůbec nevykupují. Taková auta odmítají i v autobazaru AAA Auto.

Čtěte také

Automechanik Petr potvrzuje, že vymontovaný filtr pevných částic v servisech lehce poznají. „Když zvedneme vůz, který je vybavený filtrem pevných částic, tak to poznáme vizuální kontrolou. Filtr není poškozený, není vyříznutý. Potom to napojíme na diagnostiku na počítač a mnohdy se ukáže, že je to odpojené, byla nějaká manipulace s řídící jednotkou.“

Černý výfuk

Než si vůbec naftové auto koupíte, měli byste si ho určitě projet. Už po necelých pěti kilometrech je vyčištěný výfuk, který nemá filtr pevných částic, opět černý od sazí, nebo popela. Lidé si podle odborníka na emise Libora Fleischhanse často filtr sami poškodí. „Pokud se někdo u stojanu splete a omylem natankuje několik litrů benzínu a dotankuje naftu, zapříčiní při spuštěné regeneraci obrovský nárůst teplot ve výfukových plynech.“

Čtěte také

Filtr pak často praskne a je potřeba ho vyměnit. U starších naftových aut ale stojí nový několik desítek tisíc korun. Pro řidiče je pak levnější, když si nechá nefunkční filtr odstranit. Auto bez něj ovšem nesmí jezdit po silnici a neprojde technickou kontrolou. Některé firmy, jak nedávno zjistil Radiožurnál, nabízejí jeho pronájem pro získání technické kontroly. Podrobnosti najdete na webu zelenavlna.cz.

autor: hbc
Spustit audio