Karlovarské Vřídlo se přestěhovalo a má za sebou první prověrku

18. duben 2016

V centru Karlových Varů mohli návštěvníci opět obdivovat vývěr známého Vřídla. Na novém místě ho zkušebně zprovoznila Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád.

Horký pramen stříkal do výšky 12 metrů. Odborníci nastavili jeho jímání podle stejného vzoru jako uvnitř hlavní karlovarské kolonády. Výstřik Vřídla totiž ovlivňuje přesný poměr plynů a horké vody, které jsou na místo vývěru přiváděny speciálním, 100 metrů dlouhým, zatepleným potrubím.

Dokonce i ústí vývěru horkého pramene v nové fontáně je originální. Donedávna se nacházelo v hlavním sále Vřídelní kolonády. Zkušební výtrysk trval necelou půlhodinu a sledovaly ho desítky návštěvníků lázeňského města. Na místě byli fotografové i filmové štáby.

„Pro město jde o historický moment. Pod širým nebem Vřídlo vytrysklo po 40 letech. Teď musíme dokončit stavební úpravy v okolí Vřídla. Vše musí být hotovo do začátku lázeňské sezóny,“ říká náměstek primátora Čestmír Bruštík.

Vývěr Vřídla se přestěhoval kvůli havarijnímu stavu hlavní kolonádní haly. Na novém místě bude pramen oficiálně uveden do provozu ve čtvrtek 5. května. Stěhování podzemní technologie jímání pramenů je připraveno na letošní podzim.

Zkušební výtrysk Vřídla na nové místě před kolonádou
autor: zdt
Spustit audio