Polsko zvažuje exhumaci ostatků obětí nehody vládního letounu u Smolenska

Varšava znovu vyšetřuje takzvanou Smolenskou katastrofu. Plánuje kvůli tomu údajně i exhumaci téměř stovky obětí havárie vládního letadla z roku 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místo letecké tragédie u Smolenska

Místo letecké tragédie u Smolenska | Foto: Telewizja Polska, S. A.

„Musíme povolat zkušený tým soudních lékařů, kteří se podrobně seznámí s materiály shromážděnými do této doby - říkejme tomu medicínská dokumentace,“ prohlásil Marek Pasionek, zástupce generálního prokurátora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Většina polské společnosti nevyznává konspirační teorie kolem havárile vládního letounu u Smolenska, informoval zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Jak současně zdůraznil, o exhumaci ještě není rozhodnuto oficiálně. Ale nevyloučil ji, protože současná vláda strany Právo a spravedlnost není přesvědčená, že havárie vládního letounu byla obvyklou nehodou.

Nevěří dosavadním oficiálním výsledkům vyšetřování, podle kterých bylo na vině špatné počasí v kombinaci s chybou pilotů a navigátorů.

Objevilo se i několik teorií, že mohlo jít o výbuch, záměrně špatné nevedení letounu, sabotáž a podobně.

Při nehodě polského vládního letadla u Smolenska zahynul 10. dubna 2010 prezident Lech Kaczynski, jeho manželka a další vrcholní činitelé a politici, například guvernér polské centrální banky. Státní delegace letěla uctít památku Poláků, které za války popravili Rusové v Katyni.

Obdobné konspirační teorie mají společné dva prvky. Za havárií letounu mělo stát Rusko a předchozí polská vláda Donalda Tuska to Rusům údajně pomohla zamaskovat, a to ať už svou neschopností, nebo záměrně.

Těmto teoriím podle průzkumů věří asi čtvrtina až třetina Poláků, většina však nikoli.

Nejnovější průzkum agentury CBOS ukázal, že 71 procent dotázaných Poláků si nemyslí, že by případné nové šetření přineslo nová zjištění.

Prezident Lech Kaczyński s manželkou Marií | Foto: Tomáš Adamec

Vít Pohanka, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme