V Janovicích nad Úhlavou snížili počet lidí na ubytovnách. Přestaly vyplácet doplatek na bydlení

18. duben 2016

V Janovicích nad Úhlavou žije na ubytovnách polovina z původního počtu jejích obyvatel. Město jim totiž opakovaně dává nesouhlas s vyplácením dávek na bydlení. Úřad práce přesto několik doplatků vyplatil.

Podle odhadů starosty obce Michala Linharta se počet lidí na ubytovnách snížil z původní stovky na zhruba 50 lidí. Podle něj za to může rozhodnutí zastupitelstva, aby úřady práce těmto lidem nevyplácely dávky na bydlení. „Těch ubytovaných je tady méně, pohybuje se jich tady méně po veřejných prostranstvích. Asi i to narušovaní veřejného pořádku a kriminalita mírně poklesly," říká Linhart s tím, že věc rozhodně není vyřešená.

Zastupitelé v Janovicích zatím odmítli všechny žádosti. Umožňuje jim to novela zákona z loňského roku, podle které musí úřad práce požádat obec o souhlas s vyplacením doplatku konkrétnímu příjemci. Systém doplatků na bydlení je podle zastupitelů špatně nastavený a nahrává byznysu se sociálními dávkami. Úřad práce přesto ale několik dávek žadatelům vyplatil.

Podle nezávislého starosty Michala Linharta, je to tím, že si zákon každý vysvětluje po svém. „Názor našeho právního zástupce je ten, že zákon jasně stanovuje, že bez souhlasu obce nesmí být vyplacen doplatek na bydlení. Právní názor Ministerstva práce a sociálních ČR věcí společně s Ministerstvem vnitra ČR je jiný. Naše obecní stanovisko je podle nich pouze jedno z mnoha, ke kterému úřad práce může přihlédnout v rámci posuzování nároku na doplatek na bydlení, ale nemusí," vysvětluje Linhart. Janovice teď proto se svým právním zástupcem zvažují další postup.

Problematická je hlavně ubytovna u bývalých kasáren, ve které prý navíc nebydlí nikdo z místních a její obyvatelé se často mění. "Kdyby bylo sluníčko, tak tady v 10, v 11 hodin sedí na lavičkách a budou si vykuřovat. Já proti nim nic nemám, ale když je člověk vidí, nevíte, jestli jsou opilí nebo jestli nemají něco v sobě. My máme takový trošičku strach, takže to tu raději obcházíme," popisuje místní obyvatelka Mirka Jírovcová.

Podle starosty obce by situaci vyřešilo jen úplné uzavření problematické ubytovny. „Té druhé se to týká pouze zčásti. Majitel část ubytovacích jednotek upravil a rekolaudoval je na byty. To znamená, že v té chvíli už se obec nevyjadřuje k žádostem o doplatek, protože oni bydlí v bytech, nikoliv na ubytovně," popisuje starosta.

Město svým postupem prý nebojuje proti lidem, ale proti byznysu provozovatelů ubytoven. Kromě toho sem každý den dojíždí soukromá bezpečnostní agentura. Janovice totiž nemají městskou policii.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio