Ruští novináři bez akreditace se možná obrátí na soud, Sněgirjov píše dopis do Bruselu

Dva ruští novináři, kterým ministerstvo zahraničí odmítlo prodloužit akreditaci, se možná obrátí na český soud. Zpravodaj agentury RIA Novosti Alexandr Kuranov a dopisovatel deníku Večernja Moskva Vladimir Sněgirjov si stěžují, že neznají důvody zamítnutí akreditace. Ministerstvo zahraničí tak učinilo na základě doporučení českých zpravodajských služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtení, noviny (ilustrační foto)

Čtení, noviny (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Buď je v tom neprofesionalita, nebo je to hloupá chyba, anebo je to horší a je to politická provokace s cílem postavit naše národy proti sobě a vrátit se do éry represí, podezřívavosti a špiclování,“ řekl Vladimir Sněgirjov.

„Jestli nám nepomůže pozornost českého tisku a jiných médií, mám v úmyslu se obrátit na soud. Chci požádat výbor vlády pro národnostní menšiny, aby se do věci vložil,“ dodal.

Dopisem se Sněgirjov už obrátil na prezidenta Miloše Zemana a stejně tak hodlá oslovit parlamentní výbor pro kontrolu zpravodajských služeb. „Chtěl bych i přitáhnout pozornost poslanců Evropského parlamentu, proto teď píšu dopis do Bruselu,“ vysvětlil.

Alexandr Kuranov se zatím pro další postup nerozhodl. Ruským novinářům neudělení akreditace nebrání v tom, aby dál informovali o situaci v České republice. Zůstávají jim také víza.

Česko a Rusko už s neudělováním akreditací novinářům mají zkušenosti z minulosti. V 2006 nedostal novu akreditaci zpravodaj ČT Jan Moláček. Možná proto, že musel z Česka odejít zpravodaj RIA Novosti Leonid Sviridov.

O čtyři roky později se stejný postup opakoval u zpravodaje ČT v Moskvě Josefa Pazderky, který nedostal vízum. Možná to byl reciproční krok v reakci na to, že o rok dřív musel ČR opustit ruský novinář Vladimir Silkin. BIS ho tehdy označila za špiona s novinářským krytím.

Pavel Novák, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme