Počet obětí zemětřesení v Ekvádoru roste, následné otřesy ztěžují záchranné práce

Počet obětí víkendového zemětřesení v Ekvádoru stoupl na 350. Oznámil to prezident země Rafael Correa. Po návratu z Itálie se vydal do nejvíce postižených oblastí na západě země, kde dál pokračuje pátrání po lidech, kteří zůstali uvězněni pod sutinami zřícených domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamaraman zachycuje následky zemětřesení v obci Guayaquil

Kamaraman zachycuje následky zemětřesení v obci Guayaquil | Zdroj: Reuters

Novou bilanci oznámily ekvádorské úřady s tím, že počet obětí nejspíš dál poroste, protože pod zřícenými budovami jsou pořád ještě lidé. Do země se pomalu dostává humanitární pomoc.

Podle španělského Červeného kříže ji potřebuje nejméně 100 tisíc lidí a zhruba 3 až 5 tisíc lidí akutně potřebuje střechu nad hlavou, protože jejich domy srovnaly otřesy se zemí.

Oficiální údaje o tom, kolik lidí zůstalo bez domova a kolik jich potřebuje pomoc, ale zatím pořád nejsou.

Ekvádor zmobilizoval tisíce vojáků a policistů, kteří pomáhají s vyprošťováním přeživších. Pomoc už poslaly okolní země, na místo už dorazily záchranné týmy například z Kolumbie nebo Mexika.

Při zemětřesení v Ekvádoru zemřelo přes 262 lidí. Podle dostupných informací mezi oběťmi nejsou Češi

Číst článek

Skoro 50 členný tým poslalo už i Španělsko. Záchranné práce ale komplikují následné otřesy. Po hlavním zemětřesní o síle 7,8 stupně v sobotu večer následovalo dalších 230 menších otřesů.

Podle kanadských médií jsou mezi mrtvými nejméně dva Kanaďané. Úřady vědí, že v zemi je nejméně jedna skupinka Čechů, krátce před zemětřesením ale odjela na východ země a je v bezpečí.

Všichni, kdo jsou zaregistrovaní do cestovatelského systému Drozd, jsou podle informací ministerstva zahraničí v pořádku.

„Vzhledem k tomu, že se na nás - jak na zastupitelské úřady, tak ani na ústředí - nikdo neobrátil s tím, že by někoho pohřešoval, tak si myslíme, že mezi oběťmi nebude žádný český občan,“ potvrdila Irena Valentová z ministerstva.

Zemětřesení - Ekvádor | Foto: Český rozhlas

mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme