Soud zamítl žádost o blokaci účtů ČSSD. Rozhodl předčasně, reaguje Altner

Soud pro Prahu 1 zamítl žádost bývalého advokáta Zdeňka Altnera o zablokování peněz na účtech ČSSD. Návrh odmítl z formálních důvodů, Altner totiž údajně včas nezaplatil jistinu 10 tisíc korun. Českému rozhlasu to potvrdila místopředsedkyně soudu Alena Novotná. Podle Altnera soud ovšem rozhodl předčasně. Českému rozhlasu řekl, že jistina byla složena dnes na pokladně soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidový dům v Praze

Lidový dům v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Zákon stanoví jednodenní lhůtu pro složení jistiny. A ta byla dnes do pokladny soudu složena. Mám na to potvrzení,“ řekl Altner Českému rozhlasu.

Podle místopředsedkyně soudu Aleny Novotné ale Altner kauci nestihl zaplatit včas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý advokát Zdeněk Altner a Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře, která zastupuje ČSSD ve sporu v kauze Lidového domu

„Se splatností společně s návrhem je nutné složit jistotu, která by měla zajišťovat případnou náhradu škody nebo jiné újmy, které by nařízením předběžného opatření mohly vzniknout. Ta jistota složena nebyla.“

Další kroky chce Altner teprve rozmyslet, veřejně o nich mluvit nechce. „Nebudu jim to usnadňovat tím, že budu dopředu do médií upozorňovat, kdy chci co podat. To pro mě není výhodné,“ vysvětlil.

Altner podáním žádosti o zablokování peněz na účtech ČSSD reagoval na vyjádření strany, že mu zatím nepošle 337 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu.

Altner požádal o zmrazení účtů ČSSD, strana krok označila za nestandardní

Číst článek

Podle sociální demokracie je Altnerův krok nestandardní. S odesláním peněz chce počkat do rozhodnutí Nejvyššího soudu, protože se obává, že by o ně mohla přijít, kdyby poslala celou částku na Altnerův švýcarský účet, pokud by Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch sociální demokracie.

„Švýcarské banky jsou součástí evropského bankovního systému. Není žádná překážka platit na účet, který jsem označil,“ tvrdí ovšem Altner.

'ČSSD mě dostala do dluhové pasti'

I kdyby ČSSD s dovoláním u Nejvyššího soudu neuspěla, celou částku Altnerovi nepošle, chce totiž uspokojit pohledávky jeho věřitelů, kteří po něm vymáhají peníze exekučně.

„Je to v rozporu se zákonem. Pokud je stanovená lhůta, tak platí pro každého,“ oponuje Altner.

Odmítá také tvrzení Jiřího Chvojky, mediálního zástupce advokátní kanceláře, která teď zastupuje ČSSD, že chce zabránit tomu, aby sociální demokracie uspokojila přednostně nároky jeho věřitelů.

ČSSD má Zdeňku Altnerovi zaplatit 337 milionů korun. To je částka zahrnující odměnu za Altnerovy služby při zastupování ve sporu o Lidový dům, kde mají sociální demokraté sídlo, a také smluvní pokutu. Strana proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu, v němž rozporuje především oprávněnost smluvní pokuty 318 milionů korun, která tvoří většinu zmiňované částky. Dovolání však nemá odkladný účinek.

Ze svých exekucí viní Altner sociální demokracii: „ČSSD mě úmyslně dostala do dluhové pasti, protože byla přesvědčená, že to tak dlouho nevydržím a že dřív zemřu, než se mi podaří se dobrat spravedlnosti.“

Jiří Chvojka to popírá: „Jsou to exekuční případy finančních úřadů, zdravotních pojišťoven, správ sociálního zabezpečení. To nemá s ČSSD nic společného.“

Podle premiéra a předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky Altner blokoval každou snahu o dohodu během uplynulých 16 let sporu.

„Všichni předsedové ČSSD a celá řada představitelů ČSSD nabízela nejrůznější formy dohody, které byly medializovány,“ přisvědčuje Chvojka.

„Nikdy se na mě neobrátili s žádnou dohodou,“ oponuje Altner. „Kdo může mít větší zájem na co nejrychlejším řízení: věřitel, který potřebuje zaplatit, anebo dlužník, který nechce zaplatit?“

Spor o odměnu za soud o Lidový dům | Foto: Český rozhlas

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme