Vláda odmítla propůjčení generálské hodnosti šéfovi Vojenského zpravodajství

Vláda dnes podle informací ČTK odmítla propůjčení generálských hodností řediteli Vojenského zpravodajství Janu Berounovi a jeho zástupci Liboru Jílkovi. S povýšením dalších osmi vojáků – včetně šéfa generálního štábu Josefa Bečváře, který má získat nejvyšší hodnost armádní generál – ministři souhlasili. Vojáky do generálských hodností jmenuje prezident, a to k 8. květnu nebo 28. říjnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální štáb Armády České republiky, Praha Dejvice

Generální štáb Armády České republiky, Praha Dejvice | Foto: Eva Odstrčilová

Vedení Vojenského zpravodajství bylo v posledních měsících kritizováno za postup v případě únosu pětice Čechů v Libanonu. Jedním z unesených totiž byl i příslušník armádní tajné služby Martin Psík.

Zadržení Češi byli propuštěni 1. února po 199 dnech v zajetí. Podle spekulací tisku padlo Vojenské zpravodajství do pasti libanonských kolegů. Jeho práci následně kritizovali poslanci i bezpečnostní experti.

Česko nakonec podle informací médií vyměnilo zadržované občany za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si nechal zpracovat analýzu přístupu Vojenského zpravodajství. Zpravodajci podle něj v případu zásadně nepochybili.

Ministři dnes posuzovali návrh na jmenování sedmi generálů. Zemanovi pak navrhli povýšení Bečváře z hodnosti generálporučíka na takzvaně čtyřhvězdičkového generála. Dosud měl druhou nejvyšší generálskou hodnost generálporučík.

Tu, pokud s tím bude souhlasit prezident Miloš Zeman, nově získá vojenský představitel České republiky při NATO a EU v Bruselu Miroslav Žižka. Hodnost generálmajora vláda navrhuje pro Bečvářova poradce Štefana Kaletu a pro Jaromíra Zůnu, ředitele sekce podpory ministerstva obrany.

Novými generály by se dále měli stát dosavadní plukovníci Zoltán Bubeník, ředitel Agentury vojenského zdravotnictví, Štefan Muránský, zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany, a Jaroslav Trakal, ředitel Agentury logistiky. Všichni by měli nově být brigádními generály. Hodnost brigádního generála by měla být propůjčena také náčelníkovi Vojenské policie Pavlu Křížovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme