Valašské muzeum a firma Archatt stvrdili smlouvou opravu Libušína

18. duben 2016
Zprávy , Zprávy

Vyhořelou chatu Libušín opraví brněnská firma Archatt. Podpisem smlouvy to dnes potvrdili zástupci společnosti a Valašského muzea. Práce začnou 1. července a trvat budou přibližně tři roky.

O zakázku usilovalo pět společností. Dvě z neúspěšných podaly námitky, jedna ji ale ještě před rozhodnutím stáhla. Odvolání druhé firmy vedení muzea zamítlo.

„Musím říct, že smlouva, kterou jsme podepsali, je pro nás hodně důležitý milník, protože je to takové vyvrcholení v podstatě dvouletých snah. Je to ukončení výběrového řízení, takže dnes máme pro tu obnovu partnera a firmu, která provede obnovu Libušína,“ říká ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Prvním úkolem odborníků teď bude transfer zachráněných vyškrabávaných grafit.


Dřevěná turistická útulna Libušín byla otevřena v roce 1899, nese jméno bájné kněžny Libuše. Interiér byl vyzdoben freskami a grafity s motivy valašských a slovenských pověstí podle návrhu výtvarníka Mikoláše Alše. Portréty provedl akademický malíř Karel Štapler. Součástí interiéru byly i tři secesní lustry, dobový příborník, prosklená skříň, hodiny a 100 vyřezávaných židlí.

„Musí se z té lícové strany udělat přelep, na kterém ty fragmenty budou držet, a postupně ty výztuhy zezadu odstraňovat. To bude určitě jedna z úplně prvních prací – zajištění a sejmutí toho grafita,“ popisuje Jan Všetečka, zástupce společnosti Archatt, která bude v příštích třech letech na opravách pracovat.

Chata Libušín, jedna z dvojice unikátních dřevostaveb architekta Dušana Jurkoviče, shořela v noci na 3. března 2014. V posledních letech sloužila jako restaurace.

Vyšetřování požáru chaty Libušín na Pustevnách skončilo loni v prosinci. Policie obvinila muže z Karvinska, který údajně zanedbal rekonstrukci komína budovy. Hrozí mu až osm let vězení.

Jidelna Libušín na Pustevnách
autoři: tif , Pavel Rejman
Spustit audio