Putin a Porošenko si telefonovali o Savčenkové a dvou odsouzených Rusech

Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem o osudu vězněné ukrajinské letkyně Nadije Savčenkové, která si v Rusku odpykává trest 22 let vězení. Oznámil to dnes Kreml. Rozhovor se uskutečnil na pozadí spekulací o chystané výměně ukrajinské letkyně za dva Rusy odsouzené dnes v Kyjevě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Savčenková, která byla odsouzena za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů, drží hladovku a obhájci mají vážné obavy o její zdraví.

Ruská i ukrajinská média spekulují, že letkyně bude brzy vyměněna za agenty ruské rozvědky Alexandra Alexandrova a Jevgenije Jerofejeva, které dnes kyjevský soud poslal na 14 let do vězení za údajnou podporu terorismu. Oba byli zadrženi v bojové zóně na východě Ukrajiny.

Kreml v dnešní zprávě o telefonátu Putina s Porošenkem potvrdil, že oba prezidenti kromě osudu Savčenkové jednali i o Alexandrovovi a Jerofejevovi. Žádné další podrobnosti ale zpráva ruské prezidentské kanceláře neobsahuje.

„Během besedy prezidenti posoudili urovnání na jihovýchodě Ukrajiny a aktuální otázky dvoustranných vztahů,“ praví se ve zprávě Kremlu.

„Dotkli se i otázky týkající se Nadiji Savčenkové a rovněž osudu ruských občanů Alexandrova a Jerofejeva. Dohodli se na tom, že k Savčenkové bude mít v nejbližší době přístup ukrajinský generální konzul v Rostově,“ uvádí se v prohlášení.

Savčenková je vězněna v západoruském Rostově na Donu a měla by být brzy převezena do jiné věznice na východě země. Podle obhájců by převoz kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemusela přežít. Kyjev si stěžuje, že ruská vězeňská správa brání lékařům, aby vězeňkyni ošetřili.

O rozhovoru Putina s Porošenkem dnes informoval i Kyjev. Podle zprávy ukrajinské prezidentské kanceláře Porošenko šéfa Kremlu vyzval k propuštění Savčenkové a požadoval, aby ji bezodkladně ošetřili ukrajinští nebo němečtí lékaři.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme