Odborníci v Palmýře sčítají škody po IS. Část památek je zničená či v zahraničí

Sochám odsekávali obličeje, uřezávali hlavy nebo je s pomocí buldozerů strhávali na zem. Řádění takzvaného Islámského státu, označovaného někdy také jako Daeš, v Palmýře budou nejen syrští experti napravovat dlouhé roky a část památek je nenávratně ztracená. Restaurování některých artefaktů z těžce poškozeného muzea však už začalo, a to i díky zahraniční pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poničené památky v syrské Palmýře

Poničené památky v syrské Palmýře | Foto: Robert Mikoláš

Obří vojenský jeřáb se snaží zdvihnout největší kus rozbité, dva tisíce let staré sochy lva, která stála původně u vstupu do muzea v Palmýře. Po několika pokusech to však obsluha těžkého stroje vzdává. Je prý zapotřebí silnější auto.

Vše pozoruje několik zaměstnanců někdejší chlouby starobylého města, ostatní se brodí střepy a zbytky artefaktů. Zpovzdálí jejich úsilí sledují ruští vojáci chránící vjezd k antickým památkám, kde pokračuje likvidace min.

„Chceme, aby je Bůh potrestal. Aby na Daeš udeřil. Tohle je zrůdnost a neomluvitelný zločin,“ říká rozhořčeně jeden ze správců sbírek a smutně ukazuje na okolní spoušť.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o sčítání škod na památkách v syrské Palmýře natočil zvláštní zpravodaj ČRo Robert Mikoláš

Na zemi se válí uražený nos lva, sochy, která vždy vítala návštěvníky muzea. O kus dál leží uražené ruce a hlavy dalších soch.

Mezi nimi se procházejí i polští experti – Bartosz Markowski z Archeologického centra Varšavské univerzity a Robert Zukowski. Přijeli pomoci prakticky hned po osvobození Palmýry. Tvrdí, že udělají maximum, aby i proslulá vápencová socha lva byla zrestaurována.

Podle generálního ředitele památek a muzeí Sýrie Maamouna Abdulkarima řada artefaktů nenávratně skončila v zahraničí, kam je islamisté propašovali a výhodně prodali. To se týká i muzea ve městě Rakka, tam to však nemusí být jen dílo Islámského státu – už v roce 2013 tam řádili bojovníci z Fronty an-Nusra a Ahrár aš-Šám.

„Máme skvělou spolupráci s Interpolem a UNESCO a snažíme se přesvědčit sousední země, aby zamezily pašování artefaktů. Jako jediný nám ale zadržené artefakty, konkrétně devadesát kusů, zatím vrátil jen Libanon,“ popisuje Abdulkarim.

Ředitele památek a muzeí Sýrie za tristní považuje přístup tureckých úřadů. Ty prý od pašeráků z Daeš zabavily už na dva tisíce předmětů z různých částí Sýrie, ale odmítají je vydat.

„Toto kulturní dědictví nepatří jen vládě, ale také opozici, všem Syřanům. Vlády se mění, ale památky zůstávají. Patří nám všem, celému lidstvu. Proto mi vadí, že různé západní vlády dál podporují embargo a z politických důvodů se s námi nebaví. To ale naštěstí neplatí pro odborné instituce, ať už z Německa nebo jiných zemí. Pomáhají nám experti z italského Bergama nebo z japonských univerzit,“ dodává Abdulkarim.

Poničené památky v syrské Palmýře | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme