Pohyb v prvních zónách NP i mimo stezky? Názory zainteresovaných se různí

Do prvních zón Národních parků zatím nikdo nesmí vstupovat jinak než po značených stezkách. Sněmovna však projednává novelu, která by mohla umožnit vstup do prvních zón i mimo ně. Dnes má na programu druhé čtení. Zainteresovaní se v názoru na věc se různí. Zatímco třeba ředitel Národního parku Šumava si změnu představit dokáže, předseda Svazu šumavských obcí je proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava

Šumava | Foto: Přemysl Čech

Většina turistů na Šumavě dodržuje pravidla a chodí po značených cestách, ovšem mnozí by se rádi do tajemných a nepřístupných prvních zón podívali.

Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený v tom zásadní problém nevidí. Ostatně první zóny by podle novely nebyly přístupné celé, i nadále by platila omezení pro určité lokality

Přehrát

00:00 / 00:00

Novela by mohla změnit pravidla pohybu v národních parcích. Jak to vnímají zainteresovaní lidé na Šumavě, zjišťoval reportér Ľubomír Smatana

„Omezení vstupu veřejnosti bude jenom tam, kde to vyloženě může té přírodě škodit,“ říká Hubený. „Tam, kde bude řečeno, že vůbec, se podle mě bude rýsovat to klidové území,“ dodává.

Šéf Národního parku předpokládá, že by se divočina pro turisty mohla otevřít do dvou let od platnosti zákona.

Otevření prvních zón je svého druhu revoluce v ochraně přírody, která by mohla přitáhnout davy turistů, třeba starosta Modravy a předseda Svazu šumavských obcí Antonín Schubert (nezávislý) však nápad kritizuje.

„My musíme udělat všechno pro to, aby se ten turista pohyboval po vyznačených cestách, ale ne že ho pustíme někam, kde se domlátí, dobije, zabije a my ho tam potom budeme nějakým způsobem zachraňovat, to je přece holý nesmysl,“ podotýká Schubert.

Přes pár kopců od Modravy se prostírají Prášily. Jejich starostou je Libor Pospíšil (nezávislý), hajný, který je v prvních zónách jako doma. Ten by tam turisty pustil, podle něj tam stejně chodí už nyní.

„Mám zkušenost, že narazíte na pobyt člověka v místech, kde byste to vůbec nečekal a kde přemýšlíte, jak tam ten člověk vůbec došel,“ líčí Pospíšil.

ČRo, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme