Počet obětí zemětřesení v Ekvádoru dál roste. Podle úřadů je jich už přes 400

Počet obětí sobotního zemětřesení v Ekvádoru vzrostl na nejméně 413. Uvedly to v pondělí večer ekvádorské úřady, jejichž dosavadní předběžná bilance byla nejméně 350 obětí. Další tisíce lidí mají nějaké zranění. České ministerstvo zahraničí již dříve uvedlo, že nemá informace o tom, že by mezi oběťmi zemětřesení byli Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ekvádor se vzpamatovává z ničivého zemětřesení

Ekvádor se vzpamatovává z ničivého zemětřesení | Zdroj: Reuters

Záchranné práce pokračují a úřady očekávají, že tragická bilance nejspíš ještě poroste.

Nejvíce zasažené jsou pobřežní regiony blízko epicentra, především pak turistické letovisko Pedernales, kde byla zničena většina domů. Velké škody jsou hlášeny také z měst Manta, Guayaquil a Portoviejo.

Otřesy měly sílu 7,8 stupně. Podle viceprezidenta Jorgeho Glase šlo o nejsilnější zemětřesení, které tuto jihoamerickou zemi zasáhlo od roku 1979.

Zemětřesení provázelo do nedělního večera na 230 následných otřesů, především v oblasti Pedernales. Jenom v tomto městě podle policie zahynula asi stovka lidí a asi 60 procent domů bylo zničeno.

„Quito dopadlo hodně dobře. Zřítilo se zde jen šest menších budov,“ říká o situaci v hlavním městě Marie Tesařová, která v Quitu pracuje.

Do Ekvádoru už dorazila humanitární pomoc z okolních států, záchranáře vyslaly i Spojené státy, Španělsko a Švýcarsko. Pro postižené oblasti sbírají v parku pomoc i místní.

„Tam nosí lidi spoustu vody, oblečení, matrací, kartonů,“ popisuje Tesařová.

Ekonomické problémy

Ekvádorský prezident Rafael Correa zatím předběžně hovoří o škodách v řádech miliard dolarů. Země si okamžitě na zvládnutí nutných výdajů půjčila 600 milionů dolarů.

Ekvádorská vláda oznámila, že od Čínské rozvojové banky má na obnovu země přislíbený úvěr ve výši dvou miliard dolarů.

Růst ekvádorské ekonomiky se však už před zemětřesením pohyboval kolem nuly a teď velmi pravděpodobně zamíří do záporných čísel.

Ekvádorská ekonomika je do velké míry závislá na prodeji ropy. Zemětřesení ropnou infrastrukturu vážněji nepoškodilo. Ekvádorská státní ropná společnost Petroecuador oznámila, že dodrží všechny své závazky.

Největší rafinerie v zemi Esmeraldas by měla obnovit provoz do týdne, a Petroecuador dokonce podepsal dohodu o dodávkách ropy s čínskou společností Petrochina.

Větší problémy by mohly být s dalšími významnými odvětvími, jako je export banánů, květin, ryb a kakaových bobů, který může doplatit na poničenou infrastrukturu zejména na pobřeží, které zemětřesení zasáhlo nejsilněji.

Ekvádor se vzpamatovává z ničivého zemětřesení | Foto: Reuters

Zemětřesení - Ekvádor | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme