Na jedno tričko stačí tři šálky. Na Tchaj-wanu využívají kávu při výrobě oblečení

Asijské hlavní město kávy. Tak někteří turističtí průvodci mluví o Tchaj-peji. Pití kávy se stalo v posledních letech velmi populární nejen v tchajwanské metropoli, ale na celém ostrově a v oblibě dohání i vyhlášený tchajwanský čaj. Kávou se však lidé na Tchaj-wanu nemusí osvěžovat jen vnitřně. Vyrábí se tam z ní dokonce oblečení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šálek kávy (ilustrační foto)

Šálek kávy (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Čerstvě namletá zrnka kávy ráno příjemně provoní byt a šálek kofeinového životabudiče dodá energii do nového dne. Co ale se zbytky namleté kávy? V lepším případě končí jako hnojivo, v horším jako nepotřebný odpad v koši.

Jeden tchajwanský podnikatel se zbytkům rozhodl dát druhý život a využít je jako příměs při výrobě oblečení. Jak už to tak bývá, na počátku všeho byla žena.

Přehrát

00:00 / 00:00

O využití kávy při výrobě oblečení natáčel na Tchaj-wanu redaktor Filip Nerad

„Vynálezce Jason Čen byl s manželkou v kavárně a pili kávu. Tam uviděli starší dámu, která si domů brala namletá zrna. Používala je prý proti zápachu při pocení. Amy proto navrhla Jasonovi, jestli by je neuměl také využít, protože se vždycky při horské turistice hrozně potí a pak nevábně voní. Jason Čen to prohlásil za dobrý nápad a vymyslel postup, jak přeměnit namletou kávu v textilní vlákno,“ popsala příběh vzniku oblečení z kávy Mosa Wongová.

„Vykupujeme namletou kávu od různých kaváren a pak ji sušíme. Když je usušená, smícháme ji s umělou hmotou z recyklovaných PET lahví. Vzniknou tak drobné granule, ze kterých pak vyrábíme naše speciální vlákno a látky,“ vylíčila mladá Tchajwanka.

Na druhu kávy podle ní nezáleží. Důležitá je správná jemnost namletí, aby výsledný výrobek měl požadované vlastnosti. Kávy přitom není potřeba moc. „Na jedno tričko stačí tři šálky kávy a pět PET lahví,“ vypočítala Mosa.

Několikapatrová továrna výrobce textilu z kávy stojí na okraji Tchaj-peje. Uvnitř se spřádají vlákna a látky s netradiční přísadou, která v tkaninách není vůbec poznat ani cítit. Z nich pak oblečení vyrábějí místní firmy i některé celosvětově známé značky.

Kvůli ochraně výrobního tajemství však zavádí Mosa zahraniční novináře jen do prostor, kde se testují už hotové textilie.

„Tady jsme v naší laboratoři. Máme tu různé pračky, protože ve Spojených státech a v Evropě platí jiné standardy. Musíme proto ověřit, že kvalita našich látek bude odpovídat standardům na celém světě,“ popsala.

„A tady prověřujeme rychlost schnutí našich látek, jestli jsou opravdu rychleschnoucí, jak tvrdíme,“ přiblížila Mosa o kousek dál.

Z kávy se na Tchaj-wanu vyrábějí nejen trička, ale i džíny, bundy, spodní prádlo, a dokonce údajně zcela nepromokavé pánské obleky. Jeden takový si vyzkoušel lucemburský kolega Diego – včetně názorné demonstrace jeho nepromokavosti.

„Ten oblek byl velmi pružný, takže se hezky přizpůsobil mému tělu a dobře mi padnul. S tím mívám při nakupování obleků problémy. Navíc nepropouštěl vodu, což bývá v dešti největší slabina obleků, že jsou hned mokré. Tenhle ne, takže byl skoro perfektní,“ popsal své dojmy Lucemburčan, který by si prý hned takový oblek koupil.

Cena oblečení z kávy je podle Mosy asi o pětinu vyšší než u stejných výrobků z bavlny. Díky své unikátní příměsi má ale prý vlastnosti, kterými se běžný textil pochlubit nemůže.

„Největší předností našich látek je, že dokážou neutralizovat zápach z našeho těla. Za tuto vlastnost vděčí malým otvorům v mleté kávě. Kromě toho tyto látky chrání před UV zářením a rychle schnou,“ řekla.

Textil z kávy je tak podle Mosy Wongové ideální pro outdoorové a sportovní oblečení. Potvrdit, nebo vrátit by to mohli fotbalisté slavného FC Liverpool, kteří v dresech z tohoto netradičního materiálu donedávna hráli.

ČRo, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme