Zlato zdražuje, stává se znovu výhodnou investicí

Po několika letech zlevňování začaly růst ceny zlata. Od začátku roku zdražilo o 20 procent. Podle názoru mnoha analytiků se nyní vyplatí zlato nakoupit. Nízké nebo negativní úrokové sazby totiž snižují náklady na držení zlata a někteří odborníci předpokládají, že cena investičního zlata dál poroste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Zdroj: Reuters

Dá se předpokládat, že zlato bude dál zdražovat. Naznačuje to několik faktorů, například přetrvávající nervozita na globálních trzích nebo omezení těžby. V uplynulém období mělo totiž hodně těžařských společností existenční potíže a omezovaly investice, takže zlata není na trhu přebytek.

Také se nedá předpokládat, že by v dohledné době začaly centrální banky výrazně zvyšovat úrokové sazby. Možná naopak ještě přibude těch, které se rozhodnou pro sazby záporné.

Kromě toho pro investory začínají být vládní dluhopisy nezajímavé a nevýnosné, a tak se jejich pozornost bude dál obracet k drahým kovům. Ostatně kromě zlata zdražují i stříbro, platina i měď.

Na začátku tisíciletí zlato zdražilo o 645 procent

Ceny zlata dosáhly vrcholu v roce 2011. Během dekády předtím vzrostly o těžko uvěřitelných 645 procent.

Pak začalo zlato zlevňovat, protože už bylo dost drahé a pro investory byly zajímavé jiné investiční příležitosti, například státní dluhopisy. Proto se velcí investoři zbavili fyzicky drženého zlata a snížili své zásoby až o 40 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlato se podle analytiků znovu stává zajímavou investicí, jeho cena stoupá

Fakt, že bylo zlata na trhu k dispozici více, nějakou dobu držel jeho ceny na nižších úrovních. Jedním z důvodů současného růstu cen může být nejistota trhů z globálního vývoje.

Čína si začala sama určovat cenu zlata v jüanech

Číst článek

Podstatnou příčinou růstu ceny zlata je ale pragmatické uvažování, které vyvolala politika většiny centrálních bank. Ty ve snaze rozhýbat ekonomiku tisknou stále více peněz, aby docílily jejich zlevnění a zvýšily chuť investovat.

Jenže jim to zatím moc nevychází, a proto snižují úrokové sazby. V mnoha zemích - například ve Švédsku, Švýcarsku, Japonsku nebo Dánsku - jsou dokonce základní úrokové sazby záporné.

Pokud peníze uložené v bance nic nevynášejí, chuť investovat do zlata roste. Proto by se zlato mohlo stát chytrou investicí. Vzhledem k nižší možnosti ho rychle prodat by ale nemělo mít významný podíl na celkovém majetku.

Jitka Hanžlová, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme