Poláci se chtějí definitivně rozloučit s komunismem, přejmenují místní názvy

Polsko chce udělat definitivní tečku za obdobím socialismu. Sejm schválil zákon, podle kterého se musejí změnit názvy ulic, náměstí a mostů spjaté s ideologií Polské lidové republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Konzervativní strana Právo a spravedlnost, která od podzimu vládne, totiž není přesvědčená, že se Polsko dostatečně vypořádalo s dědictvím komunismu.

Takzvaný „zákon o dekomunizaci názvů“ se ale mnohým Polákům nelíbí. Jednak k tomu mají čistě praktické důvody. Kvůli přejmenování ulice si budou muset měnit adresu. Je také sporné, jestli jsou některé názvy opravdu tak závadné, že by se musely měnit.

Polsko se podobně jako Česko po roce 1989 zbavilo různých Leninových tříd nebo náměstí Marxe a Engelse. To, co zůstává, už většina Poláků nepovažuje za závadné.

Například ve Varšavě a v Gdaňsku se užívá název Dąbrowszczacy. Tak se jmenoval polský batalion, který bojoval za španělské občanské války proti generálu Francovi.

Otázkou je, jestli tak vojáci činili jako přesvědčení stalinisté, nebo jestli ve Španělsku bojovali podobně jako třeba britský intelektuál George Orwell, který určitě Stalina neobdivoval. Podobně sporných názvů je víc.

Jenom ve Varšavě se podle radnice má přejmenovat asi 30 tisíc osob a podniků. V celém Polsku se to dotkne stovek tisíc lidí, kterým se změní adresa bydliště nebo firmy.

Vít Pohanka, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme